این نقد رو تو یکی از مجله های 2-3 سال پیش دیدم.احتمالا بیشترتون این فیلم رو دیدین ولی باز نقد قشنگیه خواندنش خالی از لطف نیست
[یک ضرب المثل ایرانی هست که مادر ها به دختر های دم بخت شان می گویند: «دخترم الهی هیچ وقت دستت از قبر، بیرون نماند.» این ضرب المثل اشاره ای است به آرزو برای برآورده شدن همه ی آرزوها طی دوران حیات و طلب نداشتن از دنیا به هنگام مرگ.]
عروس مرده
عروس مرده انیمیشن بلند داستانی دیگری است از تیم برتون؛ فیلم سازی که به خاطر (کابوس قبل از کریسمس)، یکی از صاحب سبک ترین انیمیشن سازان جهان به شمار میرود. شیوه و تکنیک مورد عتاقه ی برتون برای تولید فیلم های کارتونی اش، شیوه ی «ایست-حرکتی»(stop-motion)است.
انیمیشن ایست-حرکتی نخستین بار درسال 1907 در فیلم هتل جن زده(جی استیوارت بلکتون) مورد استفاده قرار گرفت، اما این ویلیس اوبراین بود که در سال 1925 با فیلم دنیای گمشده و سپس در سال 1933 با خلق کینگ کنگ، انیمیشن ایست-حرکتی را به مثابه ی یک تکنیک افه ای به جلو راند. اوبراین سپس مهارت های حرفه ای خود را به«ری هری هوزن» انتقال داد که این امر منجر به خلق مجموعه ای از مخلوق های فانتزیک در فیلم ها یی همچون جیسون و ارگونات ها و سریال سندباد شد. عرضه ی انیمیشن ایست- حرکتی با توجه به فیلم بازگشت جدای واستفاده از تصویر سازی های کامپیوتری در دهه ی هشتاد، در استانه ی تحولی جدی قرار گرفت. حالا تولید افه هایی که قبلا فقط توست این نوع انیمیشن امکان پذیر بود، می توانست به راحتی توست کامپیوتر انجام شود. این واقعیت تکنولوژیک در زوال تکنیک سینمایی انیمیشن ایست- حرکتی نقش مهمی داشت. با این وجود انیماتورهایی همچون نیک پارک در انگلستان و هنری سلیک در امریکا همچنان این نوع از انیمیشن را با خلاقیت های فردی خود زنده وبا نشاط نگه داشته اند. هنری سلیک و تیم برتون در سال 1993 فیلم انیمیشن کابوس قبل از کریسمس را ارائه کردند که از هر حیث فیلم موفقی بود. از همان زمان انتظار می رفت که ادامه ای بر این فیلم موفق ساخته شود. البته عروس مرده دنباله ی کابوس قبل از کریسمس نیست. اما می توان ان را خواهر ناتنی این فیلم لقب داد. همکار کارگردان برتون در عروس مرده، مایک جانسن است که قبلا به عنوان یک انیماتور زبردست در ساخت فیلم های کارتونی کابوس قبل از کریسمس و هلوی غول پیکر(هنری سلیک،1996)مشارکت کرده بود.
جانی دپ، بازیگر محبوب تیم برتون، در فیلم عروس مرده صدای خود را به کاراکتر ویکتور داده است. پدر و مادر ویکتور (با صدای پال وایت هاوس و تریسی اولمن) افراد ثروتمند و نو کیسه ای هستند. آن ها تصمیم گرفته اند که ترتیب ازدواج پسرشان را با دختری به اسم ویکتوریا (با صدای امیلی واتسون) بدهند. پدر و مادر ویکتوریا (با صدای آلبرت فینی و جون لاملی) اشراف زاده هایی ورشکسته به شمار می روند. آن ها امیدوارند که در پی ازدواج دخترشان با ویکتور، به پول قابل توجهی جهت پرداخت بدهی هاشان دست یابند. در واقع مقدمات ازدواج ویکتور و ویکتوریا توسط والدینشان فراهم شده، بدون اینکه این دو همدیگر را دیده باشند. اما زمانی که ویکتور و ویکتوریا برای اولین بار همدیگر را می بینند بلافاصله دلباخته ی یکدیگر می شوند. ویکتور و ویکتوریا برای تمرین مراسم ازدواج خود به کلیسا می روند. آن ها باید جملات مربوط به خود را تمرین کنند و به حافظه بسپارند. اما موقعی که نوبت به ویکتور می رسد، او جملات مربوط به خود را فراموش می کند. ویکتور در پی این اتفاق به بیرون کلیسا می رود تا در علفزار های یک گورستان قدیمی جملات مربوط به مراسم ازدواجش را تمرین کند. ویکتور در حین تمرین، حلقه ی ازدواج را داخل شاخه ی کوچک یک گیاه می کند. اما این شاخه ی کوچک در واقع انگشت خشک شده ی یک جنازه است که از قبر بیرون آمده است. ویکتور به زودی پی می برد که با انجام این کار عملا با امیلی (با صدای هلنا بونهم کارتر) یا همان «عروس مرده» ازدواج کرده است. امیلی زن جوانی بوده که در آرزوی ازدواج به سر می برده او کمی قبل از مراسم ازدواجش می میرد و به این ترتیب آروزی ازدواج را با خود به گور می برد. اما حالا که ویکتور حلقه ی ازدواج را اشتباها در انگشت اسکلت امیلی کرده، ازدواج وی با ویکتور صورت رسمی و قانونی پیدا کرده. ویکتور در ادامه ی داستان برای دیدن اقوام عروس عازم سفری به دنیای زیرزمینی مردگان می شود. او در بدو ورود با استقبال گرم «اسکرپس»، سگ محبوب دوران کودکی اش، مواجه می شود. اسکلت ها که از اقوام عروس هستند مراسم رقص و اواز ویژه ای را به مناسبت ازدواج امیلی و ویکتور به راه می اندازند. از سوی دیگر در دنیای زندگان، پدر و مادر ویکتوریا در پی ناپدید شدن ناگهانی ویکتور، تصمیم گرفته اند که دختر خود را به یک آدم پولدار اما رذل، به اسن بارکیس بیترن ( با صدای ریچارد ئی.گرانت) بدهند و...
نشانه های مضمونی مشترک در اکثر فیلم های تیم برتون در عروس مرده نیز خودنمایی می کند: مخلوق های عجیب و شگفت انگیز، تصویر پردازی های فانتزیک و موسیقی متن دنی الفمن. ساخت و پرداخت بدون نقص کاراکترها و داستانی که متمرکز و منسجم است، دو ویژگی دیگر فیلم به شماز می روند. استفاده از رنگ یک کارکرد مضمونی ویژه در فیلم دارد. دنیای زندگان به صورت تقریبا سیاه و سفید –به نشانه ی ملال و افسردگی موجود در زندگی روزمره- به تصویر کشیده شده است. اما هرگاه قصه ی فیلم به دنیای مردگان ارتباط میابد، رنگ ها روشن تر و بانشاط تر می شود.
به باور من عروس مرده مثل کابوس قبل از کریسمس، قصه ی دیگری درباره ی «عدم درک شدن از سوی دیگران» را روایت می کند. فیلم با وجودی که قصه ای به ظاهر ترسناک را به تصویر کشیده اما اساسا فیلم ترسناکی نیست (درجه ی فیلم PG است). با این وجود برخی مضامین در فیلم وجود دارد که برای مخاطبان کودک و نوجوان چندان قابل فهم نیست.
عروس مرده به خاطر جزئیات زیبا و هنرمندانه اش و حس های عمیق بشری مستتر در آن و به خاطر دیگر ویژگی های موجود در آثار تیم برتون، یکی از بهترین فیلم های سینمای آمریکا در سال جاری میلادی (2005) است که ارزش تماشا کردن و لذت بردن را دارد.
9/10
Corpse Bride - Hochzeit mit einer Leiche (2005) - IMDb
یکی دو تا نقد دیگه از انیمیشن های قدیمی از جمله
کابوس
هست که اونا رو هم می گذارم