خرید رم ، سی پی یو ، مادربرد و گرافیک .
رم :
خوب پیشنهاد میشه رم حتما بصورت دوآل چنل تهیه بشه ، یعنی اگر 16گیگ رم مناسب نیاز شماست ، از دو ماژول 8گیگی مشابه استفاده کنید .
چون پهنای باند دوبرابری بهتون میده که این مسئله تو سرعت سیستم و کارکرد سی پی یو و کل سیستم تاثیر گذاره بخصوص سی پی یو های رایزن AMD .
در مورد حجم رم ، به نظر من 8گیگ رم رو باید تو سال 2020 به خاطره سپرد . بصورت عادی ویندوز و برنامه های استارت آپ و 10 تب کروم حدود 4گیگ رم رو مصرف کردند روی سیستم کنونی من .
مسیله بعدی که باید در نظر گرفت سرعت رم هاست . اگر پلتفرم شما اینتل باشه انتخاب رم DDR4 با سرعت 2400مگاهرتز هم انتخاب خوبی هست ولی CPU های رایزن AMD نشون دادن که سرعت رم به شدت روی کاراییشون اثرگذاره و حداقل رم با فرکانس 3000 توصیه میشه .
مسیله بعدی که خیلی مهم نیست و بیشتر جنبه ظاهری داره ، رم های جدید از سیستم نورپردازی RGB استفاده میکنن که اگر پنل کناری کیس شما شیشه ای باشه ، نمای زیبایی دارن که باز البته سلیقه ایه . ولی اگر لازم نیست بیخودی هزینه زیادی براش نکنید .
فقط رم های جدید بصورت دیفالت برق لازم برای چراغ ها رو از خود برد میگیرن ، پس نیازی نیست مادربردتون RGB Header داشته باشه .
RGB Header قابلیتی هست که روی مین و کیس های جدید ارائه میشه . وقتی روی مین باشه شما با داشتن فن های RGB داخل کیس میتونید رنگ و ... اون ها رو از داخل ویندوز و با برنامه مخصوص هر برندی مثلا Asus اسم Aura Sync ــه کاستومایز کنید .
اگر خود کیس این کیت رو داشته باشه یک کنترل باش هست که با اون میتونید رنگ ها رو کاستومایز کیند .
خوب انتخاب من TeamGroup T-Force Delta RGB 2*8GB 3200MHz .
خرید رم ، بخصوص با سرعت بالا و برای پلتفرم AMD کمی سخته ! چون باید توی QVL لیست مموری مادربرد اون مدل رمی که مد نظر دارید رو پیدا کنید یا تو سایت خود تولید کننده رم سرچ کنید ببینید با چه مادربردهایی سازگاره .
علاوه بر اون قیمت رم به شدت تو بازار آشفته است و هم هر روز گرونتر میشه هم موجودی رم ها و تنوعشون کم ...
ولی این مدل رم رو الان با قیمت 1900 میتونید تهیه کنید .
سی پی یو و مادربرد و گرافیک :
خب اینجا بر حسب نیازتون و کاربریتون از سیستم باید یک پلتفرم بین AMD و اینتل انتخاب کنید .
انتخاب بسته به بودجه و کارایی مد نظر متفاوته ، ولی بصورت کلی الان که رایزن و AMD قد علم کردن ، ترجیحم AMD هست . چون AMD از قدیم یوزرفرندلی تر بوده و الانم که تفاوت بینشون کمه و حتی تو قسمت ها و زمینه هایی خیلی هم برتر هست از اینتل ،
بنظر خودم انتخاب AMD بهتره ولی بازم باید کارایی رو سنجید .
چون توی سیستم های گیمینگ عملکرد تک هسته ای و بیشینه فرکانس تک هسته ای و بطور کلی IPC مد نظر هست ، اینتل تو این مورد بین 5تا10 درصد بهتره اما ، باز به نظر خودم این 5تا10 درصد اونقدری نیست ، همینطور عملکرد های مالتی مدیا و ... هم هست که AMD بهتر از اینتل هست (این گفته بطور کلی و در مقایسه با نسل جدید رایزن 3000 هست ، بطور جزیی هر مدل باید دقیق بررسی بشه و بنچمارک ها دیده بشن ، هرچند بازم میگم تفاوت جزیی تو بنچمارک ها هم خیلی مهم نیستن که بخواید روشون سخت بگیرید) .
چرا AMD یوزرفرندلی تره ؟
چون تمام مادربرد هایی که با سوکت AM4 عرضه شدن تا کنون با آپدیت بایوس سی پی یو های جدید رایزن 3000 رو ساپورت میکنن . ازونطرف اینتل هر دو نسل تقریبا یه چیپست جدید میده و بعضا سوکت جدید و کلا قابلیت آپگرید رو خیلی بهش اعتقادی نداره که خب برای بعضی ها شاید مهم نباشه ولی خب این یجوری مجبور کردن مصرف کننده به خرید مادربرد جدید هست .
AMD تمام چیپست های A320 ، B350 ، X370 ، B450 ، X470 رو که سوکت AM4 دارن آپدیت داده تا بتونن نسل جدید سی پی یو ها رو ساپوت کنن . این بین Asus و Giga بهتر از MSI مادربردهای قدیمی رو ساپورت و آپدیت کردند .
(چیپست X570 هم با رایزن 3000 معرفی شده) .
خوب مزیتش چیه ؟ اگر مین B350 با نسل اول رایزن رو دارید میتونید با آپدیت بایوس الان یک سی پی یو نسل 3 رایزن بخرید و ازش استفاده کنید .
برای من که تازه سیستم خریدم مزیتش چیه ؟
حقیقتش مین های قدیمی کمتر پیدا میشن ولیکن پیدا بشن با قیمت بهتر بعضا . اینم بگم این چیپست ها تفاوت کمی با هم دارن ، مثلا A320 تفاوت بزرگش اینه قابلیت آورکلاک نداره . بقیشون تفاوتشون در میزان پورت های خروجی USB3.1 و ... هست .
خب من یک مین ASUS B350M-E به قیمت 1200 پیدا کردم که پایینترین قیمت برای این چیپست بود . انتخاب های بعدی که بره سمت B450 دیگه حدود 1800به بالا هزینه دارن و بطور متوسط 2500 هزینه یک مین خوب B450 هست .
ضعف مادربرد من چیه ؟ نداشتن هیت سینک روی VRM های برق CPU . ولی خب باید براش یک میلیون بیشتر هزینه میکردم که خب محدودیت بودجه داشتم . چون بخواین خوب اورکلاک کنید به اون هیت سینک ها نیازه . در غیر این صورت برای مصرف معمول و اورکلاک کم انتخاب مناسبیه ، هرچند کیفیت ساخت مین هم بسته به قیمتش بالا پایین میشه اما تاثیرش روی کارایی کلی سیستم آنچنان نیست .
البته اینم بگم که اگرچه این چیپست ها آپدیت شدن و سی پی یو های جدید رو ساپورت میکنن ولی قابلیت جدید PCIe Express 4 فقط با چیپست جدید ارایه میشه که البته فعلا نیازی هم بهش حس نمیشه چون گرافیک ها فعلا از PCIe Express 3 استفاده میکنن اما خوب توی ارتقاهای بعدی میتونه مهم باشه که از نظر من امروزه برای خرید سیستم اصلا نباید قابلیت ارتقا رو بهش فکر کرد . چون تا چندسال دیگه که شما نیاز به ارتقا حس کنید ، چیپست جدید ، سوکت جدید ، رم های DDR5 و سی پی یو هایی که کاراییشون به مراتب بالاتر هست عرضه شده و کلا باید ارتقای کلی بدید .
متاسفانه مین های ASROCK توی بازار نیست ، یا اگر هست من ندیدم و کم هست . وگرنه مین های خیلی خوبی برای چیپست B450 داره .
ولی بطور کلی من دو مین Asus Prime B450 Plus و MSI B450 TOMAHAWK رو برای این چیپست تو قیمت حدودی 2500 پیشنهاد میکنم .
اینم بگم من این مین رو با سی پی یو 1700 رفیقم درایو کردم و بایوسش رو آپدیت کردم . اینم باید درنظر گرفت .
مادربرد MSI که بالا معرفی کردم مزیتی که داره اینه بدون نیاز به سی پی یو و ... میتونید بایوسش رو آپدیت کنید برای نسل سوم رایزن .
یک مزیت دیگه که ممکنه خرید چیپست B450 بجای B350 داشته باشه ، اینه که ممکنه B450 آپدیت بایوس لازم رو برای ساپورت نسل چهارم رایزن بگیره ولی B350 خیر . بطور کلی AMD قول داده این سوکت AM4 رو تا آخر 2020 ساپورت کنه که همزمان با اومدن نسل چهارم رایزن میشه و بعد از اون باید منتظر سوکت جدید و رم های DDR5 و ... برای نسل پنجم رایزن باشیم .
و البته من CPU رو Ryzen 3400G انتخاب کردم که متناسب یا نیاز و بودجم بود . چون گرافیک داخلی وگا 11 اون برای گیمینگ لو لول اچ دی مناسبه و انتخاب مناسبی برای من بود اما انتخاب 3600 برای سیستم های گیمینگ در کنار یک کارت 1050 یا RX580 پیشنهاد میشه بطور کلی هرچند در این مورد انتخاب زیاده و باید بسته به نیاز ترکیب مناسبی انتخاب کرد .
البته من میتونم بعد ها این دو رو تغییر بدم و ارتقا بدم ولی هزینه زیادی میبره و فعلا هم نیازی نمیبینم .
یک مزیت دیگه سی پی یو های AMD کولر های استوک اون هست که هم کارایی خوبی دارن هم به نسبت اینتل زیباترن .
توی مدل 2700 1700 3700 این کولری که در تصویر میبینید یک نوار ال ای دی قرمز دور فن و لوگوی AMD هست که به شدت زیباش میکنه .
ادامه دارد ...