Breakfast Club 1985
8.5/10
جان هیوز رو احتمالا خیلی ها برای نویسندگی و کارگردانی فیلمای تینیجری دهه 80 ـش میشناسن، که احتمالا معروف ترین و محبوب ترین کارش فیلم Breakfast Club هست. اسم فیلم در واقع اسم مستعاریه که توی یکی از دبیرستان های آمریکا به کسایی که به منظور تنبیه یک روز تعطیل رو از صبح زود! تا غروب در مدرسه می گذروندن، می گفتن!
داستان فیلم از ساعت 7 صبح یک روز تعطیل آغاز میشه و کاراکترهای فیلم هر کدوم با وضعیت خاصی برای گذروندن تنبیه به مدرسه میان و در قالب چندتا قاب خیلی خوب و مختصر معرفی میشن!
پنج تا دانش آموز متفاوت، (مطابق تصویر بالا از راست به چپ!)، برایان که خرخون و به اصطلاح بچه مثبته، کلیر دختر مایه دار و خوشگل مدرسه ـس، آلیسون درونگرا، جمع گریزه و عجیبه، اَندرو ورزشکاره و نهایتا جان که دانش آموز شر و دردسر ساز مدرسه اس!
ناظم مدرسه هم یک شخصیت کاملا As*shole ـه! (مطابق انتظار!)
تقریبا کل جریان فیلم در مدرسه و پیرامون برخورد و گفتگوهای این افراد و مشکلات خانوادگی و دغدغه هاشون توی روز تنبیه ـشون در مدرسه شکل می گیره. در واقع شبیه فیلمایی مثل 12 مرد خشمگین، کل فیلم در یک فضای بسته و تکراری روایت میشه که به لطف فیلمنامه خوب و بازی های جذاب، فیلم اصلا خسته کننده نمیشه.
فضای دهه هشتادی مدرسه، لباس های گشاد و رنگاورنگ اون زمان، مدل موها، موسیقی راک، نبود اینترنت و فضای مجازی، همه و همه بخشی از المان های بسیار جذاب اون دهه ـست که فکر میکنم برای خیلی ها نوستالژی فوق العاده ایه. (البته برای ماها که توی ایران دوران مدرسه رو گذروندیم واژه نوستالژی یک مقدار بی معنیه و بهتره بگیم صرفا خیلی جذابه!)
البته من دفعه دومی بود که این فیلمو می دیدم ولی خب همچنان از تماشاش خیلی لذت بردم هر چند که مخاطب فیلم به طور کلی نوجوون ها هستن و دیگه از بعضی از ماها خیلی گذشته!
تنها نکته منفی فیلم برای من اینبار کارکترهای تک بعدی فیلم بود. به نظرم شخصیت های فیلم بیش از حد بعضا کلیشه ای و ساده بودن و خب شاید به خاطر اینکه ماها دیگه خیلی از دوران نوجوانی فاصله گرفتیم یک مقدار ارتباط گرفتن باهاشون ممکنه برامون سخت شده باشه و توی زمان مشابه هم جنس دغدغه هامون هم خیلی متفاوت بود. حتی شخصیت ناظم مدرسه هم فوق العاده کلیشه ای بود و بیشتر شبیه افسر کمپ اجباری نازی ها بود! به هر صورت تمام این کلیشه ها در خدمت روایت فیلم و هدفی بود که میخواست بهش برسه که خب اگر بتونید با شخصیت های فیلم همزادپنداری کنید و ارتباط بگیرید، لذت زیادی از تماشای این فیلم می برید.
خلاصه!، اگر فیلمای تینیجری و فضای دهه 80 رو دوست دارید تماشای این فیلمو به شدت توصیه میکنم! و اگر ازین فیلم لذت بردید تماشای عناوین با تم مشابهی مثل
Sixteen Candles، Ferris Bueller's Day off، Pretty in Pink، Heathers، Weird Science رو هم پیشنهاد می کنم (هر چند که شاید به بریکفست کلاب نرسن)