در مورد اصغر فرهادی:
۱. زمانی که فضای مجازی مثل امروز نبود که هر هفته کمپین «نه به اعدام» راه بیفته و در مورد این قضیه صحبت بشه، اصغر فرهادی فیلم «شهر زیبا» رو ساخت. در مورد یه نوجوون که مرتکب قتل شده و به خاطر سن کم، نمیشه اعدامش کرد ولی انداختنش توی زندان تا به سن قانونی برسه و بره اون دنیا. فرهادی توی این فیلم، حرفهایی رو زد که سالها بعد یه عده تازه دارن میزنن.
شهر زیبا مال زمانی هست که ملت میرفتن به لودهبازیهای یه عده توی «توکیو بدون توقف» و «کما» میخندیدن تا تبدیل به پرفروشترین فیلمهای سال بشن. دورانی که یه مدت بعد، «اخراجیها» اثر فاخر مسعود دهنمکی، چماق به دست سابق از راه رسید و با استقبال پرشور مردم، اسمش در کتاب رکوردهای سینمای ایران ثبت شد. حالا خیلی از همون مردم که با فیلم دهنمکی (دقت کنین، دهنمکی!) قهقهه زدن، فرهادی رو میکوبن.
نمیدونم چرا اصلاً سراغ ۲۰ سال پیش رفتم! همین امسال، زمانی که اصغر فرهادی توی فیلم «قهرمان» سراغ انتقاد از سیستم زندانها میره و
هم شرایط بد زندانها (ماجرای خودکشی یک زندانی) رو مطرح میکنه و هم اخلاق مسئولین زندان رو مورد نقد قرار میده، مردم عزیز میرن فیلم «دینامیت» رو میبینن و موقع خروج از سالن سینما هم وارد توئیتر میشن و یه فحشی به فرهادی میدن، چون لایک داره.
۲. شاید تا یک سال پیش، خیلیها نمیدونستن محمد رسولاف دقیقاً کیه. احتمالاً همین الآن هم خیلیها خبر ندارن که سال ۹۸ وقتی رسولاف به خاطر حکمش به دادگاه انقلاب رفت، اصغر فرهادی یکی از افرادی بود که برای حمایت ازش رفت اونجا.
رسولاف یکی از افرادی بود که باعث شد حمله به فرهادی شدت بگیره. چطوری؟ با طرح این مسأله که چرا از امیر جدیدی به عنوان بازیگر فیلم «روز صفر»، محصول وزارت اطلاعات توی فیلمش استفاده کرده. طنز روزگار اینه که رسولاف، همین آدم به ظاهر شاکی و سلبریتی یکشبه، خودش قبل از فرهادی سراغ این کار رفته بوده. ولی خب ۹۰٪ مردم از این قضیه خبر ندارن و فقط هر چیزی رو که بشنون، بهبه و چهچه میکنن و امثال رسولاف هم خوب بلد هستن از این موجهای احساسی سوءاستفاده کنن و یه دفعه از یه فرد نهچندان سرشناس، تبدیل بشن به ستاره فضای مجازی.
رسولاف کسی هست که توی فیلم «لِرد» از سودابه بیضایی استفاده کرده بود. سودابه بیضایی کیه؟ بازیگر سریال «آسمان من». سریال آسمان من چیه؟ یکی از تولیدات موسسه «اوج»، وابسته به سپاه که از شبکه وزین «افق» پخش میشد! یعنی طرف خودش از بازیگری استفاده کرده بوده که توی سریال اوج، اون هم برای شبکه افق کار میکرده و بعد حمله کرده به فرهادی بابت استفاده از امیر جدیدی. ایول، بریم زیر توئیتش لایک بزنیم و بگیم چقدر تو حقیقتگو هستی!
۳. اصغر فرهادی هم در مورد مسائلی مثل
گورخوابها صحبت کرد، هم در مورد
اتفاقات ۹۶ بیانیه داد. راجع به
اتفاقات ۹۸ هم سکوت نکرد و بعدش هم راجع به فاجعه
هواپیما گفت. به حد کافی هم از جاهای مختلف مثل
اینجا فحش خورد که چرا داره اعتراض میکنه و چه اهداف شومی داره.
ملت شریف ایران همه اینا رو فراموش کردن و به این نتیجه رسیدن که چون فرهادی به فاصله چند ساعت بعد از کشته شدن مردم خوزستان توی جشنواره کن چیزی نگفته، مزدور هست. فرهادی یه دفعه تبدیل شد به یه هدف قشنگ که هر کی از راه میرسه، یه چیزی سمتش پرتاب کنه. این جور موجها هم که راه میافته، همه باید سوار بشن و مسابقه بذارن برای کوبیدن طرف، چون لایک داره و باعث محبوبیت میشه و به قول معروف «خواهی نشوی رسوا، همرنگ جماعت شو».
میدونم الآن جَو جوری هست که باید فقط به فرهادی حمله کرد و اگه کسی چیز دیگهای بگیره، مالهکش و وابسته و... هست. ولی عیبی نداره، ترجیح میدم نظر واقعی خودم رو بگم به جای اینکه از ترس قضاوتهای بقیه سکوت کنم و هر موجی راه میافته، سوارش بشم که از بقیه عقب نمونم؛ موجی که بعید نیست دو روز دیگه به اینجا برسه که یکی بیاد بگه فرهادی ۱۰ سال پیش به من تجاوز کرده و همه هم دنبالش بگن «بله، بله، ما مطمئن بودیم که فرهادی اهل تجاوز هم هست.»
---------------------
من از فیلم قهرمان به اندازه کارهای قبلی فرهادی خوشم نیومد و به نظرم ضعیفتر از اونها بود، به جز «همه میدانند» که ضعیفترین کارش هست از دید من. قهرمان برای من حتی بین ۱۰ تا فیلم اول سینمای ایران توی سه سال اخیر هم نیست، چه برسه به سینمای دنیا، و اگه داور جشنوارهها و مراسم مختلف بودم هم بین ۵ تا نامزد اصلی قرارش نمیدادم. ولی تشابه ماجراهای فیلم و اتفاقات این چند ماه واقعاً برام جالب بود. یعنی رسماً شبیه یه پیشگویی بود و از این نظر فیلم برام جایگاه خاصی داره.