ببین بحث کنسول دستیه دیگه درسته؟ استیم دک هم PC نیست و در درجه اول یک کنسوله. یعنی در نهایت هدف اصلیش بازیه دقیقا همون چیزی که کنسولها از اول خلقت داشتند. پس اینجا انتخاب بین دو کنسوله که یکیش یعنی دک به دلایلی که میدونیم خیلی دستش برای دسترسی به محتوای مختلف بازه. یکیش ولی فوکوس داره روی محتوای انحصاری خودش که بهش میرسیم و همین دلیل خیلی مهمیه برای خیلی ها.
نه، استیم دک کامل تو دسته Handheld PC قرار میگیره.
سوییچ یه کنسول هیبریدی ـه.
به هم نزدیکن ولی یکی نیستن.
پلی استیشن و اکسباکس شاید به دلایلی غیر از انحصاری هم خوب فروختند اگرچه اینا هم موفقیت اصلیشون همون انحصاریا بود و هست . حداقل تاریخچه 360 بخوبی نشون میده اون نسل چرا اکسباکس انقدر موفق بود. اگر دلایل دیگه مثل راحتی و کم دردسر بودن کنسول و کلا اکوسیستمی که خیلیا از سالها پیش باهاش راحتن یا گزینه هایی مثل گیمپس و پلاس رو هم فاکتور بگیریم ، اما در مورد حداقل همین اکسباکس دیدیم که سه سال اول این نسل و چه بسا نسل قبل به دلیل اینکه تو همین بازار رقابتی انحصاری شکست خوردند فروشش کم و کمتر شد . حالا هم که استودیو هایی که خریده بودند بازیاشون به ثمر نشسته و سیل انحصاری میخواد سرازیر بشه ولی اکسباکس در یک چاهی بنام اکتی بلیزارد گیر افتاد که حالا باید خرج اینو در بیاره و بخاطر همین سیاست انحصاری رو جمع کردند.
ایکس باکس از پلی استیشن بود که به خاطر کمبود انحصاری شکست خورد
من دارم ماهیت کلی کنسول رو میگم. بماند که انحصاری همیشه یه عامل موفقیت ـه. مثلا عمده دلیلی شکست XB1 از PS4 در حقیقت به خاطر قیمت احمقانه اش بود.

یا مثلا عمده دلیل شکست Wii U نه به خاطر بازی بلکه به خاطر مارکتینگ ضعیف و فرم فکتور خود کنسول بود. (وگرنه که اتفاقا خیلی از انحصاری های Wii U که نتونستن نجاتش بدن حسابی تو دوره سوییچ درخشش داشتن)
ولی میگم قبول دارم عامل اصلی شکست و موفقیت یه کنسول همیشه بازی اند. ولی مسئله من اینه که فقط انحصاری ها این عامل نیستند و اتفاقا تردپارتی ها به همون میزان مهم اند.
حالا در مورد نینتندو خودت بهتر میدونی همین سوییچ و کنسولهای نینتندو از اوایل دهه ۲۰۰۰ به بعد ، دیگه نینتندو فقط فروخت بخاطر بازیهای انحصاریاش و سبک جدیدی از بازیا ارائه داد که بهترین تجربه شون همون رو همون حالت دستی ، تو مترو و پارک بازی کردن ، تو تخت بازی کردن و کلا مناسب برای فرهنگ هایی که مرتب تو این فضاها هستن مثل شرق آسیا نه مثلا یه خونه بزرگ که یه TV بزرگ و با کیفیت ۶۵ اینچی بندازی توش و لم بدی رو مبل و نه بازی کردن با کیفیت گرافیکی دهن پر کن.
خب این عملا اشتباهه

نینتندو از اوایل 2000 یه مسیر متفاوتی رو گرفت.
ولی این که فقط خود نینتندو رو کنسول هاش فروخت اشتباهه. اینا مسیر رو عوض کردن ولی یه کنسول بسته ندادند. تقریبا همه کنسول ها به یه نحوی ساپورت تردپارتی داشتند که درجه های موفقیت به شدت متفاوتی برای هر ناشر داشت
رو سوییچ این درجه موفقیت به وضوح بیشتر بوده و اون فاصله ای که نینتندو تو اوایل 2000 انداخت بین خودش و بقیه الان داره کمتر میشه
در مورد فرهنگ هندهلد بازی کردن. طبیعتا فرهنگ پلیرها تو جاهای مختلف فرق داره. مثلا شما تو یه جایی مثل کره جنوبی اصن نمیتونی کنسول بفروشی چون رقیب دهه ها فرهنگ PC Gaming نمیشی

ایضا ایران خودمون که اساسا با هندهلد گیمینگ قهره
البته همه اینا میتونن تغییر کنن و ثابت نیستن. مثلا این چند ساله PC Gaming خیلی تو ژاپن رواج پیدا کرده و از اون طرف هم Console Gaming خیلی پیشرفت خوبی تو چین داشته و ....
آیا دلیل فروش نینتندو تو ۱۵ سال اخیر چیز دیگه ای غیر از انحصاریها و محتوای با کیفیتی و سبک یونیک خودش بوده که مداوم هم این محتوا رو بیرون داده ؟ اصلا چرا ویتا موفق نشد همش بخاطر همین کم بودن محتوا دیگه.
هاع بله
دلیل اصلی که همیشه بازی ـه.
ولی سه تا دلیل دیگه هم هست
یکی فرم فکتور کنسوله که همیشه موثر بوده تو موفقیت نینتندو
اون یکی هم کاتالوگ بازی های غیر نینتندویی بوده که مکمل تجربه دستگاه می شدن.
و نهایتا هم Family Friendly بودن برند و قرار داشتن کنسول تو رنج قیمتی پایین بوده
در حقیقت این عامل فرم فکتوره که به نظرم در نهایت سوییچ 2 رو موفق می کنه. داریم در مورد یه کنسول هیبریدی صحبت می کنیم که دسته اش با 90 درجه چرخوندن مچ ات و گذاشتنش رو پات میشه موس

اگه سوییچ به خاطر بازی هاش فقط میفروخت، سوییچ لایت پرفروش ترین نسخه اش می شد. در حالی که برعکس، سوییچ اولد پرفروش ترین ورژن دستگاه تو چند سال اخیره. چرا؟ چون بهترین فرم فکتور رو داره علی رغم گرون تر بودنش. وگرنه که سخت افزارش همونه خو و همون بازی ها رو اجرا می کنه. این جویکان های لعنتی رو هر چقدر میخواید فحش بدید ولی عملا داره سخت افزار میفروشه.
در مورد Vita، عامل اصلی شکست همون طور که گفتم کماکان بازی ـه. ولی تنها عامل نیست
در حقیقت مشابه Wii U کلی عامل دیگه دخیلی بودن.
اگه عامل فقط بازی بود باید 3DS هم تو همون سال ها شکست می خورد. چون وضع 3DS از حیث بازی اون سال ها به همون میزان خراب بود (حتی بدتر!!) ولی نینتندو اون رو تونست جمع کنه ولی Vita و Wii U رفتن ته چاه.
چرا؟
1. قیمت زیاد دستگاه که تو بازار اون موقع هندهلد واقعا باعث می شد ابروها بره بالا
2. کل قضیه حافظه داخلی دستگاه و گزینه های محدود حافظه های خارجی و فاجعه ای که پشتش به وجود اومد.
3. قابلیت های صرفا دهن پر کن که بیخود قیمت دستگاه رو بالا برده بود (که بهترین اش صفحه اولد بود که تو ریویژن بعدی کنسول با یه LCD جایگزین شد

)
4. بیشتر از هر چیز به نظرم کل کانسپت دستگاه به عنوان هندهلدی که هدفش اجرای بازی های AAA بود باعث شد کنسول هم چوب رو بخوره هم پیاز. چون نه میتونست برگرده و تو ابعاد 3DS و PSP بازی بزنه و موفق شه و نه خیلی چیزی بزنه که تو بازار در حال جهش بازی های AAA کنسولی جلوه داشته باشه. یا به صورت خلاصه ترکیب هدف گذاری دستگاه و مارکتینگ زد از پشت دستگاه رو زد زمین.
میگم وگرنه 3DS شروع اش از ویتا هم بدتر بود. ولی موفق شد نهایتا.
من کل حرفم اینه ، اینکه نینتندو داره همون فرمول یونیک قبلی و موفق خودش را داره میده خیلی خوبه. حالا چرا مثلا سایر سازنده ها حاضر بودن ویچر ۳ یا مورتال کامبت رو با اون وضع رو سوییچ بیرون بدن دلیلش فقط اینستال بیس هست . سازنده چرا قلاب نندازه تو جایی که خیلی ماهی داره؟ اونا فکر پول هستن و کسی هم که رو سوییچه قطعا اهل رزولوشن شمردن و بالا پایین کردن کیفیت گرافیکی و جنگهای بین کنسولی و PC نیست پس خیال سازنده از این نظرم راحته اگر پورت خیلی خوبی نباشه.
خب این دلیل اینستال بیس دلیل کمیه؟

بقیه کنسول ها برای چی بازی میگیرن؟ صدقه سری ناشره؟

خب چون میخرن دیگه

یه چیزی میگی ها
داری عملا حرف من رو میگی. چون پلتفرم مشتری داره، بازی میگیره. و این متقاعبا برمیگرده. وقتی بازی هست، مشتری دوباره جذب کنسول میشه. برای همین تک تک این تردپارتی ها، چه دیر، چه بعضا زشت تر از ورژن ها دیگه، بازم اهمیت دارن چون به این چرخه دارن بیشتر جون میدن.
ولی اینکه فن بیس بیاد و تو بخش تردپارتی از سوییچ توقعات در حد پلی استیشن و اکسباکس و PC داشته باشه واقعا اشتباهه. اونقدر رقبا کت و کلفت هستن که فن بیس نینتندو وارد این بحثها نشه بهتره.
توقع فن بیس نزدیک شدن به این داستان و کم شدن اختلاف تو این زمینه بود.
انتظاری که به نظرم جوابش رو تو همین دایرکت به خوبی گرفتیم و کامل تاثیرشو رو فروش دستگاه میذاره.
ماموریت کنسول دستی چیز دیگس و خود بازیای نینتندو هم انگار برای همون DNA دستی ساخته شدن نه مثلا اینکه بشینی سایبرپانک باهاش بزنی اونم در حالیکه رو پلتفرم های دیگه خیلی تجربه بهتری میشه باهاش داشت. این حرفو برای استیم دک هم میزنم و به نظر یه سری بازیهای خاص به درد این مدل کنسول میخورن نه هر نوع بازیی..
این رو منم قبول دارم. ولی خب اگه یه چی مثل Hades میتونه رو کنسول خونگی مخاطب داشته باشه (WHY؟

) طبیعتا یه چیزی مثل سایبرپانک هم رو کنسول دستی مخاطب داره. من خودم ویچر 3 رو با این که رو PC داشتم جدی رو سوییچ تمومش کردم

چندتا بازی AAA تردپارتی دیگه مثل بایوشاک اینفینیت و... هم بودن

یه گزینه ایه و گزینه خیلی خوبی هم هست برای پلیرها. خیلی ها دوست دارن بازی های AAA رو هندهلد بزنن. و یه عامل موفقیت سوییچ و این هندهلد پی سی ها همینه