من یک توضیحی در مورد استارلینک بدم.
یک نکته هم بگم که من خودم با استارلینک کار کردم.
- استارلینک چیه؟
استارلینک اینترنت ماهواره ای دو طرفه ای هست که توسط شرکت SpaceX که موسس و مدیر عاملش ایلان ماسک هست ارائه می شه.
- منظور از اینترنت ماهواره ای دوطرفه چیه؟
منظور این هست که هم دریافت اطلاعات و هم ارسال اطلاعات از طریق ماهواره انجام می شه.
- اینترنت ماهواره ای یک طرف پس چیه؟
اینترنت ماهواره ای یک طرفه به این معنی هست که دریافت شما از ماهواره هست و ارسال شما از طریق خطوط ارتباطات ثابت یا سیار فعلی هست. برای مثال شما از ماهواره دریافت دارید و از خط ADSL اتون ارسال دارید.
توضیح بیشتری در این مورد نمی دم چون به بحث استارلینک ربطی نداره.
- آیا استارلینک اولین اینترنت ماهواره ایه دنیاست؟
خیر. اینترنت ماهواره ای دو طرفه از زمان قدیم بوده.
همین الان هم شرکت های دیگه ای به جز استارلینک دارن همین خدمات رو ارائه می دن. به عنوان مثال اینترنت وای فای درون هواپیماها عمدتا از طریق ارتباطات ماهواره ای تامین می شه. (اگر کسی در جریان نیست اطلاع داشته باشید که خیلی وقته ایرلاین های بزرگ دنیا در داخل هواپیما در زمان پرواز خدمات اینترنت به صورت وای فای ارائه می دن و شما در طول سفر می تونید از اینترنت استفاده کنید)
- فرق استارلینک با بقیه چیه و چرا انقدر سر و صدا کرده؟
برای این موضوع باید بدونید محدودیت های اینترنت ماهواره ای دو طرفه در حال حاضر چی هست.
1- گران بودن تجهیزات: تجهیزات اینترنت ماهواره ای دو طرفه در حال حاضر بسیار گرون هستن.
2- گران بودن پهنای باند و اشتراک: هزینه پهنای باند و اشتراک سرویس های اینترنت دو طرفه هم بسیار زیاد هست.
3- تجهیزات بزرگ و عدم قابلیت جا به جایی: سرویس های اینترنت ماهواره ای دوطرفه نیاز به دیش و ال ان بی های بزرگ با تنظیم دقیق دارن و همین باعث می شه به راحتی نشه اون ها رو جا به جا کرد.
4- عدم در دسترس بودن برای عموم: این سرویس ها برای عموم در دسترس نیستن و چیزی نیست که به راحتی سرویس های دیگه اینترنت بشه از شرکت های ارائه دهنده این سرویس خرید.
5- پهنای باند کم و تاخیر بالا: سرویس های اینترنت ماهواره ای دو طرفه عمدتا تاخیر بسیار بالا حتی تا 800 میلی ثانیه رو دارن و معمولا پهنای باند کمی هم در اختیار شما قرار می دن.
6- عدم فراگیر بودن در نقاط جغرافیایی مختلف: شما در اکثر سرویس ها محدود به یک یا تعداد محدودی ماهواره هستید و اگر اون ماهواره از دسترس خارج بشه ارتباط شما هم قطع می شه.
حالا که محدودیت ها رو متوجه شدید, هدف استارلینک رو راحت می شه متوجه شد.
استارلینک اومده تا اینترنت ماهواره ای دو طرفه با پهنای باند بالا و تاخیر پایین رو در سر تا سر کره زمین با قیمت مناسب عرضه کنه.
- آیا استارلینک با نصب برنامه در گوشی یا لپ تاپ های فعلی در دسترس هست؟
خیر خیر خیر خیر خیر. هر برنامه ای که به اسم استارلینک در حال پخش هست بدافزار هست.
استارلینک نیاز به تجهیزات خاص داره و یک برنامه هم داره برای تنظیم تجهیزاتش و نه برای اتصال.
- استارلینک به چه چیز هایی نیاز داره؟
استارلینک نیاز به تجهیزات خاص خودش رو داره که تجهیزاتش شامل یک آنتن که بر روی یک پایه قرار می گیره و یک روتر که به آنتن وصل می شه هست.
آنتن وظیفه دریافت و ارسال سیگنال به ماهواره ها و روتر وظیفه برقراری ارتباط اینترنت و توزیع اون از طریق وای فای رو داره.
سایز آنتن به نسبت کوچک هست و از لحاظ ظاهری شبیه آنتن هایی هست که برای ارتباطات رادیویی بالای ساختمان ها نصب می شه با این تفاوت که آنتن رو به آسمان هست.
آنتن های نسل اول استارلینک به شکل دایره با قطر حدود 59 سانتیمتر و وزن 7.3 کیلوگرم بودن. در نسل جدید آنتن ها به شکل متسطیل با ابعاد 50 در 30 سانتیمتر و وزن 4.2 کیلوگرم هستند.
ماهواره و روتر در داخل یک پکیج به شما ارائه می شن. به آنتن اصطلاحا ترمینال گفته می شه.
- استارلینک چطور کار می کنه؟
استارلینک مجموعه ای از چندین هزار ماهواره هست که به صورت مداوم در حال چرخش به دور زمین هستند. شرکت SpaceX به صورت مداوم در حال اضافه کردن ماهواره به شبکه استارلینک هست تا پوشش و پهنای باند رو افزایش بده.
آنتنی که شما خریداری می کنید به صورت خودکار ماهواره های استارلینک رو پیدا می کنه و باهاشون ارتباط برقرار می کنه.
بعد از برقراری ارتباط برای این که دسترسی اینترنت به شما داده بشه نیاز هست تا در محدوده حدود 800 کیلومتری شما یک ایستگاه زمینی باشه تا ماهوراه بتونه با اون ارتباط برقرار کنه و اینترنت رو برای شما فراهم کنه.
در واقع ایستگاه های زمینی هستند که دسترسی به اینترنت رو برای شما فراهم می کنند و ماهواره ها نقش رابط بین شما و ایستگاه های زمینی رو دارند.
- آیا ایستگاه زمینی ای در داخل یا اطراف ایران هست؟
خیر. بدیهیه که ایستگاهی در داخل ایران نیست اما در اطراف ایران هم تا به امروز ایستگاهی که عموم از اون اطلاع داشته باشن نیست چرا که در کشور های اطراف ایران هنوز استارلینک راه اندازی نشده و زودترین زمانی که برای راه اندازی ایستگاه زمینی در کشور های همسایه ایران در وب سایت رسمی خود استارلینک ذکر شده سه ماهه اول 2023 هست.
البته این نکته رو مدنظر داشته باشید که اطلاعات ایستگاه های زمینی در دسترس عموم نیست و ممکنه ایستگاه هایی در اطراف ایران باشن اما چون برای سرویس دهی در کشور خودشون هنوز فعال نشدن ما فکر کنیم که ایستگاهی نیست.
- ارتباط لیزری استارلینک چیست؟
ماهواره های استارلینک همه یک نوع نیستند. SpaceX به صورت مداوم در حال ارتقاع تکنولوژی ماهواره ها هست.
در نسخه 1.5 ماهواره ها ارتباط لیزری بین ماهوراه ها معرفی شد. در این نسل ماهواره ها قابلیت برقراری ارتباط با یک دیگه از طریق لیزر رو دارا هستند و با استفاده از این قابلیت می تونند ترافیک رو به هم دیگه انتقال بدن.
البته اصل ارتباطات لیزری در نسخه 2.0 ماهوراره ها پیاده سازی شده که هنوز به فضا ارسال نشدن و کماکان ماهواره های 1.5 به فضا ارسال می شن.
مزیت های این ارتباط اینه که:
1- باعث می شه در نقاطی که ایستگاه زمینی وجود نداره مثل قطب یا وسط دریا ترافیک بین ماهواره ها رد و بدل بشه و به ایستگاه زمینی منتقل بشه.
2- باعث می شه تاخیر شبکه بیاد پایین چرا که ارتباطات بین ماهواره ای که با لیزر انجام می شه تاخیر کمتری داره تا این که ترافیک به نزدیک ترین ایستگاه زمینی منتقل بشه و بعد از اون جا به مقصد منتقل بشه.
ارتباط لیزری استارلینک به معنی حذف ایستگاه های زمینی نیست اما محدودیت 800 کیلومتری ایستگاه های زمینی رو از بین می بره.
در حال حاضر امکان استفاده از ارتباطات لیزری برای عموم فعال نیست و ایلان ماسک وعده داده تا انتهای امسال این قابلیت فعال بشه.
- پوشش استارلینک به چه صورت هست؟
پوشش استارلینک بر اساس نقشه جغرافیا نیست.
پوشش استارلینک به صورت شش ضعلی های کوچکی هست که کره زمین رو پوشش می دن. در واقع کل کره زمین از دید استارلینک به تعداد زیادی شش ضعلی تقیسم شده و مرزبندی کشور ها در اون لحاظ نشده.
هر شش ضعلی تعداد محدودی کاربر رو پوشش می ده و پهنای باند محدودی داره. به این شش ضعلی ها در اصطلاح سلول گفته می شه.
- فعال سازی استارلینک برای یک منطقه به چه معناست؟
برای فعال سازی استارلینک برای یک منطقه ابتدا لازمه که ماهواره های استارلینک شش ضلعی های اون منطقع رو پوشش بدن در آسمان حضور داشته باشن.
این شرط لازم هست اما کافی نیست. شش ضلعی هایی که ماهواره ها در اون حضور دارن باید از سمت SpaceX برای سرویس دهی فعال بشن. یعنی همین الان استارلینک پوششی بیشتر از چیزی که در وب سایتش ذکر شده داره اما کاربران مناطقی که در نقشه استارلینک به عنوان غیر فعال هست با وجود پوشش ماهوراه ها نمی تونن به استارلینک وصل بشن به دلیل این که شش ضلعی های محل زندگی اون ها از سمت SpaceX فعال نشده.
در حالت کلی فعال سازی استارلینک برای یک منطقه نیاز به مکاتبه با رگولاتوری های اون کشور داره و پس از کسب مجوز های مربوطه استارلینک برای اون کشور فعال می شه.
- چطور استارلینک بدون مجوز برای ایران فعال شد؟
به صورت کاملا استثنا و ایران تنها کشوری در دنیا هست که این اتفاق براش افتاده.
هنوز هم در وب سایت استارلینک ایران جزو مناطق غیر قابل دسترس هست و فعال شدن استارلینک برای ایران تا به این ساعت نه از سمت SpaceX و نه از سمت ایلان ماسک تایید نشده. در آخرین تویت, ایلان ماسک گفته بود که استارلینک رو برای ایران فعال می کنه و این آخرین خبر رسمی هست.
- اگر ارتباطات لیزری برای عموم فعال نیست و ایستگاه زمینی ای هم اطراف ایران نیست فایده فعال سازی استارلینک برای ایران چه هست؟
یا ارتباطات لیزری رو برای ایران فعال می کنند یا صرفا شش ضلعی هایی که ایران رو پوشش می ده فعال می کنند تا در آینده که ایستگاه زمینی ایجاد شد یا ارتباطات لیزری برای عموم فعال شد بشه در ایران هم استفاده کرد.
- نحوه راه اندازی استارلینک به چه صورت هست؟
برای استفاده از استارلینک شما نیاز به خرید اشتراک و تجهیزات دارید.
شما بعد از خریداری ماهواره و روتر لازمه که ماهواره رو در یک فضای باز نصب کنید و سپس کابل های مربوطه رو به برق و روتر وصل کنید. بعد می تونید با اپلیکشن استارلینک روتر رو ستاپ کنید و از طریق وای فای اینترنت داشته باشید.
در کل پروسه نصب استارلینک بسیار راحت هست و نیاز به دانش فنی خاصی نداره و تمامی مراحل راه اندازی درون اپلیکشن به شما به صورت مرحله به مرحله آموزش داده می شه.
- فضا چقدر باید باز باشه؟
نیاز به فضای باز بسیار زیادی نیست اما امکان نصب درون حیاط خانه یا دم پنجره یا پشت بامی که دور و اطرافش ساختمان های بلند یا درخت بلند باشه نیست.
- سرعت استارلینک چقدر هست؟
سرعت و تاخیر خاصی برای استارلینک تعریف نشده.
سرعت و تاخیر به صورت مستقیم با تعداد افرادی که در سلول شما همزمان با شما به ماهواره وصل هستند, تعداد و نسل ماهواره ها و ایستگاه زمینی نزدیک شما در ارتباطه و هیچ عددی رو نمی شه برای اون عنوان کرد.
در آمریکا انتظار می ره کاربران با سرعت بین 50 تا 250 مگابیت در ثانیه و با تاخیر بین 20 تا 40 میلی ثانیه بتونن به اینترنت متصل بشن.
استارلینک یک اشتراک هم مخصوص کسب و کار ها داره.
- هزینه تجهیزات و اشتراک چقدر هست؟
در آمریکا:
هزینه تجهیزات 599$ و هزینه ماهیانه سرویس 110$ هست.
در آلمان:
هزینه تجهیزات 460 یورو و هزینه ماهیانه سرویس 80 یورو هست.
- تجهیزات رو از کجا می شه تهیه کرد؟
همونطور که تجهیزات ماهواره و نوشیدنی و ... میاد اینم اکه بخواد بیاد یک جوری میاد.
- اشتراک رو از کجا می شه تهیه کرد؟
بسیاری از افراد و وب سایت ها هستند که خرید با کارت اعتباری انجام می دن. به همون دوستان می تونید مراجعه کنید.
- آیا استارلینک قابل مختل کردن و پارازیت انداختن هست؟
بله. اما پارازیت انداختن در ابعاد یک شهر هم کار سخت, هزینه بر و خطرناکی هست چرا که هم باعث بیماری می شه هم باعث تداخل امواج ارتباطات دیگه می شه. کشور که بماند.
من امروز تویت شخصی که گفته بود با ایلان ماسک صحبت کرده و استارلینک فعال شده رو دیدم. اگر حرف ایشون صحیح باشه تنها راهش اینه که ارتباطات لیزری رو برای ایران فعال کرده باشه یا این که ایستگاه های زمینی ای اطراف ایران باشن که در حال حاضر سرویس دهی اشون رو برای ایران فعال کرده باشه در حالی که به کشور خودشون سرویس نمی دن.
از اونجایی که اطلاعات زیادی توی اینترنت در مورد استارلینک پخش می شه و متاسفانه خیلی هاشون اشتباه ان لطفا بدون نام این رو نشر بدید(من تنها تریبونم همینجاست) تا به بهونه استارلینک بدافزار پخش نشه یا کلاه برداری انجام نشه. مجددا تاکید می کنم استارلینک هیچ برنامه ای برای اتصال نداره و شما تا تجهیزاتش رو نداشته باشید نمی تونید بهش متصل بشید.