سومین باره که شاینینگ رو دیدم، دوبار قبلی بعد از دیدن فیلم مستند
Room 273 رو هم دیده بودم. میتونم بگم معمای جالبیه و اگه پیگیر بشید اطلاعات خوبی بهتون میده (البته اگر به دید عمیقاً شکاک کوبریک علاقه داشته باشید) اما حقیقت اینه فیلم خوبی نیست!
به هر حال فیلمی که با این همه خرج و سر و صدا ساخته میشه در وهلهی اول باید بتونه بیننده رو سرگرم کنه. داستان که خیلی از سوالها رو بیجواب میزاره و با پیچیده کردن بیمورد موضوع کلی بیننده رو خسته میکنه. اصلاً هم فیلم ترسناکی نیست، نمیدونم میگن کوبریک برای بیشتر کردن تاثیر روانی فیلم و درگیر کردن ناخودآگاه مخاطب از طریق استفاده از موضوعات ریز تبلیغاتی و تاثیر جزئیاتی که در نگاه اول پنهان میمونن و در آنالیز ثانویه مشخص میشن، بهرهی زیادی برده توی این فیلم، ولی اصلاً ترسناک نیست و «بهنظرم» چرند میگن.
نمادها و نشونههای استفاده شده توی فیلم انقدر گم هستند که ممکنه برای حل معمای فیلم و فهمیدن چراییت و چگونگی رخ دادن اتفاقات حتا بعد از چندین بار دیدن فیلم هم به نتیجهای نرسید. این بهنظرم یه ضعفه، من بعد از تمرکز خیلی زیاد روی اتفاقات و نشونهها نتیجهای که گرفتم بیشتر تراوشات ذهنی گسستهای بود که قرار نیست به نتیجهی واحدی هم برسن در نهایت. جایی از فیلم به آپولو اشاره میشه و جریان نشستن روی ماه، خب؟ جای دیگهای به کشتار سرخپوستها، خب؟ یا اشاره به هولوکاست، خب؟ در نهایت قراره از اینا چه نتیجهای بگیریم؟ باید تعداد دورهایی که پسربچهی داستان با سه چرخهاش دور هتل میزنه رو بررسی کنیم و با شیش ضلعیهای روی موکت زیر اسباببازیش ترکیب کنیم تا به نتیجه برسیم؟ من سوالم اینه کسی که اونقدر مستقیم و بیریا فیلمی مثل راههای افتخار میسازه، چرا باید اینطور لقمه رو بپیچونه؟
به هر حال شاید نتیجهی واحدی هم پشت تمام این سرنخها باشه که من متوجهش نشدم و با بررسیهایی که کردم بقیه هم صرفاً سرنخها رو پیدا کردن ولی به نتیجهی کلیای که قرار باشه پس از ترکیب کردن با داستان رسید، نرسیدن.
ساخت فیلم هم که واقعاً فوقالعادس و اگه به جزئیات فنی ساخت یه فیلم علاقه داشته باشید میتونید بدون توجه به داستان هم ازش لذت ببرید. خیلی سخت میشه به این وسواس کمالگرای کوبریک ایرادی وارد کرد.
6 از 10
(اگه میخواید یه خورده وارد موضوعاتی بشید که کوبریک باهاشون درگیر بوده و به شکل قوطی روی طاقچه بهشون اشاره میکنه، سرگرمی و منبع خوبیه. یا هم اگه میخواید تو جمع دوستان مقداری باهوشتر بهنظر برسید، شاینینگ رو بهشون معرفی کنید و بعدش بشینید بهشون توضیح بدید که فاصلهی زمین تا ماه 237 هزار مایله و بچهه بعد از اینکه اسباببازیهاش رو ول میکنه و بلند میشه روی پیراهنش نوشته Appollo و بعد بلند میشه میره توی اتاق 237 و ادامهی ماجرا... پیام مخابره شده: من از تو باهوشترم چون به این توجه کردم و میدونستمش و تو نمیدونستی.)