من بخاطر مشغله تازه الان فصل سوم رو تونستم کاملاً ببینم و باید بگم نسبت به فصل های قبل ، بی تعارف یه فاجعه به تمام معنا بود در همه زمینه ها ... البته من خودم یکی از دیوونه های رسمی این سریال هستم و یه طورایی به عنوان سریال موعود و دست نیافتی بهش نگاه میکردم ... از دوران طفولیت تا پخش اولین قسمت سریال همیشه آرزو داشتم یه همچین سریالی با همچین ایده هایی ساخته بشه و حقیقتاً هم چیزی فراتر از انتظارات اون موقع شخص من بود ...
البته فصول قبل هم مشکلاتی داشت ، ولی غیر از مشکلات بازیگری و بعضاً مشکلات خیلی ریز روایی ، سایر مشکلات مربوط به زمینه علمی سریال بود اونم اینکه مشخصاً سریال به عناصر علمی ای که ازشون در جریان روایت داستان استفاده میکرد ، وفادار نبود و مشخصاً ازشون سوء استفاده میکرد ... خب ما هم به عنوان بییننده و مخاطب این سریال و بعضی از ما به عنوان طرفدارهای که بعضاً با نظریه های علمی مطرح شده در جریان سریال آشنا هستیم این موضوع رو به عنوان فروض اولیه و ذاتی سریال پذیرفته بودیم تا بتونیم داستان رو دنبال کنیم ... به عنوان مثال بارزتیرن ایده سریال ایده جهان های موازیه که تا تمسخر آمیزترین حالت ممکن تنزل و تقلیل پیدا کرده و کاملاً از اصل ماجرا و ضروریات و نظریات اقماری اصلی این نظریه فاصله گرفته تا بتونه بستر و بهانه ای رو فراهم کنه برای چالش های و گره افکنی های اصلی و فرعی در جریان رویات ماجرایی که قراره پیچیدگی های منطقی و غیر منطقی ای هم در این مسیر متحمل بشه ...
خلاصه دو فصل اول رو میشد با درک دنیای فرضی درون سریال و پذیرفتن ایده های مطرح شده که محدود به دنیای تخیلی سریال میشدن (که البته تلاش داشتن وانمود کنن اینطور نیست و تا جای امکان به عنوان روایتی در بستر دنیای واقعی پذیرفته بشن) قبول کرد و ازش لذت برد ...
ولی فصل سوم طوری تمام محسنات سریال رو نابود کرد که من شخصاً خودمو با این فرض قانع کردم که نویسندها و کارگردان های دیگه ای ساختن این فصل رو به عهده گرفتن ...
چرا که دیگه اون هوش و بصیرت شهودی سینمایی ای که تو بعضی از قسمت های دو فصل قبل به اوج خودش رسید رو در این فصل اصلاً نمیشد دید ...
از طرح و ایده اصلی و روند و منطق روایی داستان در هر قسمت گرفته تا حتی نماها و قاب بندی و حرکات دوربین و کات های مرحله تدوین هر سکانس ... خلاصه همه چیز تنزل داشت ...
اگه به دو فصل و این فصل قرار بود نمره بدم ... 3 در مقابل 7 رو میدادم ...
بزرگترین و عذاب آورترین مشکل این فصل به نظرم ، سهل انگاری در روایت منطقی گره افکنی ها و گره گشایی های داستان در هر قسمت بود ... مشکلات و چالش های هر قسمت با پیچیده ترین وضعیت ممکن طرح میشد ، اما وقتی که قرار بود ماجرا حل بشه فقط اراده نویسنده ها ملاک بود نه اقناع مخاطب ... بعضاً حتی ملاحظه روند منطقی داستان هم نمیشد و نقاط کور داستان تبدیل شده بودن به بهانه ای برای حل چالش ها ...
افتضاح ترین قسمت کل فصل سوم هم به نظرم قسمت مربوط به حلول روح بل به بدن اولویا بود که عملاً یه فاجعه بازیگری و البته افتضاح کارگردانی بود و توانایی پایین بازیگری بازیگر نقش اولویا رو بیشتر از قبل ، نمایان کرد و البته بازم تمام وزن بازیگری سریال بر دوش جان نوبل بازیگر نقش والتر بود که البته در بعضی بخشهای داستان بخاطر شدت احمقانه بودن چالش ها و ایده هایی که به عنوان راه حلشون مطرح میشد و واقعاً به شکلی کاملاً مشخص هیچ ملاحظه ای برای اقناع مخاطب در مواجه با این مسائل ، لحاظ نشده بود ... بازی "نوبل" (والتر) رو هم تحت تاثیر قرار داده بود ... یعنی یه جورایی میشه گفت ضعف نویسندگی روی همه چیز تاثیر گذاشته بود ...
جالب تر اینکه سرعت و روند اتفاقات قسمت های اپتدایی فصل سوم اصلاً با روند اتفاقات در دو قسمت آخر قابل مقایسه نبود تا جایی که قسمت آخر شاید به اندازه تمام قسمت های قبل با پاسخ و سوال های خلق السائه مواجه بودیم ... یه جورایی بیشتر از اینکه ابهام برانگیز باشن ... گیج کننده بودن و این دو احساس اصلاً یکی نیستن ...
این ارتباط عاشقانه ی اولویا و پیتر هم که سعی میشد به داستان اصلی تحمیل بشه اصلاً خوب از آب در نیومده بود ، در حالی که سعی میشد به عنوان یه داستان موازی با حد بالایی از تاثیر گذاری در کنار روند اصلی وقایع به پختگی و سرانجام برسه ولی اصلاً موفق نبود .
البته حدس میزنم این ضعف ها به رو هوا موندن ساخت این فصل از طرف تهیه کننده ها که بعد از فصل دوم مطرح شده بود ، بی ربط نباشه ...
راستی اگه وقت بشه و بتونیم بد نیست طرفدارای واقعی سریال ، بشینیم دور هم و تا شروع پخش فصل بعد ، قسمت قسمت این فصل رو تحلیل کنیم و حتماً مجبور میشیم به فصل های قبل هم سری بزنیم ... خلاصه اگه دور هم بتونیم یه بحثی داشته باشیم خالی از لذت (والبته فایده) نخواهد بود ... میتونه بهانه ای باشه برای طرح و اشتراک سواد سینمایی و علمی دوستان ...
در ضمن پرچم ایران رو تو این تصویر که به قسمت آخر مربوط میشه (سفر ذهنی پیتر به ده سال بعد) رو دیده بودین ؟ مثل اینکه آرم یه شبکه TVـه ... جالبه که ایران تونسته با این همه چالش ترانس فیزیکال تا سال 2021 دووم بیاره و تازه با حفظ نظم اجتماعی ، شبکه TV بین المللیش رو هم حفظ کنه ...
#