دوستان بازی دست من هم رسید و وقت زیادی به گشت و گذر در گیم پلی و بخش های جدید بازی سپری کردم !
در شروع بازی با دیدن نوع لودینگ ، سبک موسیقی ها و سیستم ترکیب چینی حس نوستالژیکی درونم ایجاد شد ! یه جورایی به یاد خاطرات خیلی زیبایی که با PES داشتم آفتادم .
در مورد گیم پلی در اولین نگاه پیشرفت بازی محسوسه . یک سری چیزارو نمیشه با کلمات بیان کرد اما فکر می کنم کسایی که هم FIFA و هم PES در سالهای اخیر تجربه کردن متوجه منظورم بشن . گیم پلی فیفا در سال های اخیر انعطاف خیلی زیادی داشته و عملا هم در دفاع و هم در حمله همه چیز در اختیار خودتون قرار میگیره . این باعث میشه عمق و ارزش تکرار بازی بالا بره اما در مقابل PES یک حالت نسبتا خطی و سرد داشت و این مشکل تا سال گذشته هم ادامه داشت اما خوشبختانه در PES 15 ما شاهد کاهش این مشکل هستیم ، هنوز هم اون احساس خطی بودن و اتوماتیک بودن برخی از عناصر گیم پلی وجود داره اما در این مورد خیلی بهتر از نسخه قبل کار شده .
در ادامه به کلیت و فرمول گیم پلی بازی می رسیم . هر شبیه سازی در هر سبکی برای موفقیت نیاز به یک فرمول در گیم پلی داره ، فرمولی که عناصر مختلف گیم پلی مثل پاسکاری ، شوت زنی ، سرعت بازیکنان ، سرعت گردش توپ و ... از اون تبعیت بکنن . PES در نسل هفتم نتونست به یک فرمول مشخص برسه و مدام با آزمون و خطا جلو میرفت .اما FIFA با عرضه نسخه 2010 تونست این فرمول در گیم پلی بازیش پایه گذاری کنه و ما در نسخه های 11 و در ادامه 12 اوج شکوه این فرمول موفق دیدیم. از نظر من Konami با PES 15 تونسته این فرمول در گیم پلی بازیش پایه گذاری کنه . FIFA در سال 2010 این فرمول پایه گذاری کرد و دو سال زمان برد که این فرمول با نسخه 12 به شکوه برسه و ایراداتش برطرف بشه و از نظر من PES هم برای به ثمر نشستن این فرمول به حدود 1 تا 2 سال زمان نیاز داره .
گیم پلی بازی نکات مثبت زیادی داره اما هنوزم این عناصر و نکات مثبت در کنار هم احساس یک گیم پلی بی نقص ، قوی ، منعطف با ارزش تکرار بالا رو بهمون نمیده و مثل FIFA 15 شاهد یک سری تناقضات در بازی هستیم . به طور مثال در یک سری موقعیت های خاص و تک به تک بلا استثنا می تونید با شوت کات دار دروازه حریف بازی کنید در حالی که در برخی زوایای دیگه دروازبان ها عکس العمل های خیلی خوب و فراتر از انتظاری نشون میدن . سیستم پاسکاری هم در نگاه اول شاید سخت شده باشه اما هنوزم به طور کامل نتونسته از حالت آرکید گذشته فاصله بگیره و خیلی راحت میشه در یک سوم میانی و دفاعی حریف با سرعت بالا کار پردش نوپ انجام داد . این آرکید بودن سیستم پاسکاری یکی از اصلیترین دلایلی بود که من به سمت فیفا رفتم اما متاسفانه فیفا هم بعد از نسخه 12 بتدریج این حالت آرکید به سیستم پاسکاریش اضافه کرد و اوجش ما الان در نسخه 15 میبینیم .
در مورد هوش مصنوعی هم بازی مزایایی در قیاس با FIFA داره هم معایبی. از نظر مزایا جایگیری مدافعین در خط دفاع خیلی خوبه ، دیگه مثل FIFA نمیشه با یک پاس هوایی ساده بازیکن های سرعتی صاحب توپ کنیم و بازیکن ها هوش مصنوعی پیش فرض خوبی دارن . در زمان حمله هم مثل FIFA شاهد این هستیم که خیلی خوب در مناطق خالی قرار می گیرن و موقعیت سازی می کنن . اما در مورد مشکلات یک احساسی گیم پلی به من میداد اونم ایستا بودن بازیکنان بدون توپ بود . توی FIFA حتی اگه توپ وسط زمین هم باشه شما احساس می کنید تمامی بازیکناتون در حال انجام یک کار و حرکتی هستن ، مثلا توپ در حالت دفاعیه اما ناگهان میبینید مهاجم نوکتون داره به قلب دفاع حریف می زنه و این خودش میتونه براتون به یک فرصت برای موقعیت سازی تبدیل بشه اما PES این احساس به شما نمیده و بیشتر بازیکنانی که در محدوده خودتون هستن تحرک دارن و بازیکن های حاشیه ای و دورتر از شما حالت خنثی به گیم پلی بخشیدن .
در زمینه دفاعی هنوزم مشکل PES از نظر من برطرف نشده . FIFA با عرضه نسخه 12 تونست با Tactical Defending سبک دفاعی در یک شبیه ساز فوتبالی به طور کامل متحول کنه ، دیگه در نسخه 12 نمیشد با فشار دادن یکی دو دکمه خاص راحت کار دفاعی انجام بدیم و تمرکز حرف اول میزد و دیگه دفاع فردی جای خودش به دفاع تیمی و کار های پوششی داد . از نظر من PES هنوز در اون حالت دفاعی کلاسیک گیر کرده و نتونسته سبک دفاعی مشابه Tactical Defending فیفا در بازیش پایه گذاری کنه به همین دلیل نوع سیستم دفاعی در PES اون حالت چالش برانگیز و جذاب فیفا نداره .
اما در بعد فنی از نظر من انیمیشن های بازی و طراحی گرافیک از دید بصری یک سروگردن از فیفا پایینتره . نسخه 15 فیفا با وجود مشکلاتی که داشت ما شاهد پیشرفت قابل قبولی در زمینه گرافیک و انیمیشن ها بودیم . برخورد های تن به تن خیلی طبیعی طراحی شده بود و طراحی تماشاگر ها ، چهره بازیکنان و چمن بازی هم پیشرفت خیلی خوبی داشت . اما در PES گول رنگ های گرم تر و طیف رنگی شاد بازی نخورید ، کیفیت تماشاگرها بشدت پایین هستش به طوری که گاها صورت اونا حالت پیکسلی داره . چمن بازی هم اون احساس زنده بودن و داینامیک چمن فیفا به شما نمیده . انیمشن ها هم اون تنوع فیفارو ندارن . یک سری مشکل غیر طبیعی هم وجود داره . مثلا دفع توپ دروازبان ها حالت غیر طبیعی و خشکی داره . الان داشتیم رئال و بارسا می زدیم داداشم با مسی از پشت محوطه شوت زد و توپو کاسیاس با دست دفع کرد اما نوع دفع توپ و سرعت توپ برگشتی طوری بود انگار توپ به دیوار خورده برگشته تا به دست دروازبان ، در ریباند بازم هم مسی شوت زد و باز هم دقیقا با همون شکل خشک توپ دفع شد . یا یک سری باگ هم بازی داره . به طور مثال من کاسیاس از دروازه بیرون آوردم و در بیرون محوطه جریمه میخواستم توپو دفع کنم اما با مهاجم حریف کاسیاس قاطی کرد و ناگهان روی زمین پرید و توپو با دست دفع کرد ! در حالی که توپ حداقل 3 4 متر بیرون محوطه جریمه بود اما داور خطای هند نگرفت . در مورد طراحی چهره هم یادتون باشه Konami از طراحی دستی در شبیه سازی چهره بازیکنان استفاده میکنه EA از حالت اسکن برای شبیه سازی . این باعث میشه که تعداد بازیکن هایی که در PES از نظر Face شبیه سازی شدن خیلی بیشتر باشه . توی فیفا فقط 3 بازیکن اینتر شبیه سازی شدن اما در PES تمام بازیکنان اصلی ! اما حالا کیفیت مهمتره یا کمیت ؟ مشکل اینه با طراحی دستی ممکنه برخی بازیکن ها خیلی شبیه واقعیت باشن برخی هم نه . اما در حالت اسکن تمام چهره ها در حد بالانسی نزدیک واقعیت شبیه سازی میشن . الان در بین بازیکن های اینتر واقعا صورت برخی بازیکن ها خیلی ترسناک و وحشتناک در PES درست شده . مثلا برید رانوکیا یا ناگاتومو ببینید متوجه منظورم میشید اما در مقابل پالاسیو یا گوارین خیلی خوب طراحی شدن .
در نهایت از نظر من Konami از روند نزولی فیفا در سه سال اخیر استفاده خوبی کرده و با PES 15 اختلاف خودش با FIFA کاهش داده . بازی بخش های آنلاین جدیدی داره که به جذابیت بازی افزوده و تنوع بازی بالا برده . از دید شخصی برای منی که از سال 2011 بیشتر تایمم در فیفا می گذشته PES 15 نمیتونه در حدی باشه که من FIFA رها کنم و دوباره وقتم بیشتر در اختیار PES بگذارم اما حداقل این بازی یک احساس الهام بخش درونم ایجاد کرد که مطمئنم در طول یکی دو سال آینده این اختلاف کمتر از اینم میشه و دیگه EA نمیتونه ادعای بی رقیب بودن در سبک شبیه ساز فوتبالی بکنه و این موضوع باعث داغ تر شدن رقابت و افزایش کیفیت هر دو بازی میشه .