Forza Motorsport 4 تغییرات آب و هوایی، و رانندگی در شب ندارد.

SiLeNt DeλtH

کاربر سایت
در طی مصاحبه ای، Dan Greenwalt اطلاعات فراوانی از Forza Motorsport 4 به ما داد و همچنین دلیل اینکه چرا Forza 4 دارای تغییرات آب و هوا، و رانندگی در شب نیست را توضیح داد. این چیزی بود که Greenwalt برای گفتن داشت:

77747367022282489639.jpg

در مورد مسائل گرافیکی Forza 4، ما بیشتر وقتمان را به تکنیک جدید نورپردازی بازی (Imaged based Lighting - IBL) و همچنین سایه زنی آن اختصاص دادیم؛ دو عاملی که به ماشین و مسیر های مختلف موجود در بازی ظاهر فوق العاده طبیعی و پرجزئیات میدهند. با استفاده از تکنیک IBL، ساپورت کردن جاده های شبانه کار ویژه و سختی نیست.

اما مسئله ی فریم ریت برایمان خیلی مهم است و به آن اهمیت میدهیم. به نظر ما برای یک بازی ریسینگ در سبک شبیه سازی، داشتن 60 فریم بر ثانیه به صورت ثابت و بدون پارگی تصویر (Tearing) خیلی مهم میباشد. ارائه کردن حالت شبانه فقط این نیست که محیط شب را بسازیم. همانطور که در Forza Motorsport اول هم دیدیم، حتی با استفاده از فن های مختلف، تعداد زیاد منابعی که نور میدهند و افکت های متعدد سایه زنی در شب خیلی سنگین هستند، و این باعث میشود که ارائه ی تجربه ای لذت بخش از رانندگی در شب با 60 FPS، بدون از دست دادن جزئیات مهم بازی، سخت باشد.
داشتن افکت های طبیعی و قابل باور آب و هوا نیز به وجود سطوح بازتابنده و براق در بازی بستگی دارد. از روش های مختلفی میتوان به این مهم دست پیدا کرد، اما باز هم باعث میشد که وفاداری FM4 نسبت به 60FPS بدون قربانی کردن موارد قابل توجه دیگر بازی، تقریبا غیرممکن به نظر برسد.

Greenwalt ادامه می دهد: اگر ما تعداد ماشین های حاضر در پیست را کاهش دهیم، مدل های نسل قبل ماشین ها را در این نسخه بگنجانیم، بازی را در 30 فریم بر ثانیه اجرا کنیم، یا (این مورد احتمالا بیشترین میزان تاثیر را دارد) جاده های خاصی را از اول و با جزئیات کمتری بسازیم؛ در آن صورت شاید توانایی گنجاندن رانندگی در شب و/یا شرایط آب و هوایی مختلف را داشتیم.
بعضی از این موارد را نمیخواستیم از دست بدهیم، و برای برخی دیگر نیز نیازمند زمان بیشتری هستیم تا در بازی ارائه دهیم، مخصوصا ظاهر جدید بازی.

رانندگی در شب و آب و هوای مختلف مواردی هستند که در نسخه های آینده ی این سری بر روی آن ها کار خواهیم کرد. ما منتظر فرا رسیدن زمان مناسب هستیم تا بتوانیم آن ها را به طرفداران بازی ارائه کنیم.

آخرین ویرایش:
اگه N میلیون بار هم بگیم که دلایل آقای Greenwalt برای نبود آب و هوای داینامیک و گردش روز و شب قانع کننده نیست و یه بازی دیگه همه اینارو با رزولِیشن بالاتر و 60 فریم حتی در مسیرهای نسل بعدیش ارائه میده بازم دوستان برمیگردن سر خونه اول...

اگه N میلیون بار هم بگیم که دلایل آقای Greenwalt برای نبود آب و هوای داینامیک و گردش روز و شب قانع کننده نیست و یه بازی دیگه همه اینارو با رزولِیشن بالاتر و 60 فریم حتی در مسیرهای نسل بعدیش ارائه میده بازم دوستان برمیگردن سر خونه اول...
پاسخ شما داده شده.وقتی که تو مسیرهای بارونی جی تی،بلااستثناء افت فریم هست،دلیل جناب گرینوالت 100 درصد درست و قانع کننده هست.بعدشم برای بار هزارم.سیستم نوپردازی فورتزا 4 کاملا جدید هست و اگر میخواستن شب رو هم در بازی قرار بدن بخاطر این سیستم نورپردازی فوق العاده و همچنین کیفیت بسیار بالای پیستها(که از پیستهای نسل بعدی جی تی هم بهتر هست)سخت افزار کنسول جواب نمیداده و بازی دچار افت فریم میشده.حالا باز برید سر خونه اول.

قطعا دلیلش برای نبود باران و برف منطقی هست و نمیشه هیچی از توش در اورد ولی در مورد نبود شب جای سئوال داره و فقط میشه کمبود وقت رو بهانه کرد..

باید این رو در نظر بگیریم که بازی دو ساله ساخته شده و قطعا برای DLC های FM3 هم زمان این بین مصرف شده..

اگر GT5 رو تو دو سال اول ساخت تحویل ملت میدادن الان باید شاهد یک بازی در حد رانندگی در تهران بودیم..

• Like
Reactions: leonk13
حوصله بحث کردن دوباره رو ندارم ولی این یه نمونه بارز:
پاسخ شما داده شده.وقتی که تو مسیرهای بارونی جی تی،بلااستثناء افت فریم هست،دلیل جناب گرینوالت 100 درصد درست و قانع کننده هست.بعدشم برای بار هزارم.سیستم نوپردازی فورتزا 4 کاملا جدید هست و اگر میخواستن شب رو هم در بازی قرار بدن بخاطر این سیستم نورپردازی فوق العاده و همچنین کیفیت بسیار بالای پیستها(که از پیستهای نسل بعدی جی تی هم بهتر هست)سخت افزار کنسول جواب نمیداده و بازی دچار افت فریم میشده.حالا باز برید سر خونه اول.
forza روی رزولِیشن پایین تری اجرا میشه پس بازم این دلیل قانع کننده نیست . افت فریم فقط در مواردی که بارون چه توی روز چه توی شب اتفاق میوفته (اون هم در حد یکی دو ثانیه در صحنه های شلوغ که محسوس نیست .
شب رو چرا نداره ؟ شب هیچ ربطی به فریم پایدار نداره و هر عقل سلیمی هم میدونه که نورپردازی در روز به مراتب سنگین تر از شبه.

forza روی رزولِیشن پایین تری اجرا میشه پس بازم این دلیل قانع کننده نیست . افت فریم فقط در مواردی که بارون چه توی روز چه توی شب اتفاق میوفته (اون هم در حد یکی دو ثانیه در صحنه های شلوغ که محسوس نیست .
شب رو چرا نداره ؟ شب هیچ ربطی به فریم پایدار نداره و هر عقل سلیمی هم میدونه که نورپردازی در روز به مراتب سنگین تر از شبه.
این چه عقل سلیمی هست خدا می دونه !
توی روز فقط یک نور خورشید هست با کلی سایه فیک , توی شب به تعداد ماشینها نور دینامیک وجود داره که سایه همشون هم باید دینامیک باشه ! حالا کدوم سنگینتره ؟
والا من که متوجه تغییرات فریم نمی شم , مگر اینکه از 30 بیاد پایینتر , ولی تو ویدئوهای بررسی GT تو روز خودشو به زور تا 50 می رسونه ...

عزیزم چرا سفسطه میکنی؟1-2 ثانیه چه صیغه ایی هست؟اگر به طور مثال ماشینها کنار هم همینجوری حرکت کنن،تا وقتی که چندتا ماشین از صحنه کنار نرن،افت فریم وجود داره.یه زمان ثابت نیس که بگی 1 ثانیه هس یا 10 تا.بعدشم از کی تاحالا 30 تا افت فریم شده نامحسوس؟بعدشم هی گیر دادید به رزولیشن.سایه های دندونه دار چی؟پارگی تصویر چی؟اینا تاثیر ندارن؟
اصلا این چیزی که میگی نیس.به طور مثال آلن ویک افت فریم بیشتری در شب داشت.خود دن داره میگه که:
ارائه کردن حالت شبانه فقط این نیست که محیط شب را بسازیم
شب ساختن فقط این نیس،که بری brightness رو تا آخر کم کنی تا بشه شب.اینجوری نتیجه میشه شیفت 2،test drive 2.اینا میخواستن یک شب به قولی مثل شب آلن ویک بسازن.و همچین چیزی با این سخت افزار ممکن نیس.به طور مثال در این شماره بازتاب تصاویر روی ماشینها کاملا واقعی هستن و مثل فورتزا 3 یا جی تی 5 فیک نیستن.شما غافلی که همین سیستم جدید انعکاس تصاویر چقدر به سخت افزار فشار میاره؟؟؟

بعد شب ممکنه بگی نور کلی محیط + 16 نور جدا گانه که باید همزمان با توجه به ساختار ماشین متفاوت باشن و ... + پیست و انعکاس تمام این نور ها در شب چطور امکان داره از روز سنگین تر نباشه ؟!

عزیزم چرا سفسطه میکنی؟1-2 ثانیه چه صیغه ایی هست؟اگر به طور مثال ماشینها کنار هم همینجوری حرکت کنن،تا وقتی که چندتا ماشین از صحنه کنار نرن،افت فریم وجود داره.یه زمان ثابت نیس که بگی 1 ثانیه هس یا 10 تا.بعدشم از کی تاحالا 30 تا افت فریم شده نامحسوس؟بعدشم هی گیر دادید به رزولیشن.سایه های دندونه دار چی؟پارگی تصویر چی؟اینا تاثیر ندارن؟

اصلا این چیزی که میگی نیس.به طور مثال آلن ویک افت فریم بیشتری در شب داشت.خود دن داره میگه که:

شب ساختن فقط این نیس،که بری brightness رو تا آخر کم کنی تا بشه شب.اینجوری نتیجه میشه شیفت 2،test drive 2.اینا میخواستن یک شب به قولی مثل شب آلن ویک بسازن.و همچین چیزی با این سخت افزار ممکن نیس.به طور مثال در این شماره بازتاب تصاویر روی ماشینها کاملا واقعی هستن و مثل فورتزا 3 یا جی تی 5 فیک نیستن.شما غافلی که همین سیستم جدید انعکاس تصاویر چقدر به سخت افزار فشار میاره؟؟؟

تا اونجایی که خودم نگاه کردم بازتاب GT5 فیک نبود ! حالا نمیدونم شاید درست بگی

آخرین ویرایش:
u.s.a
شما رسماً لغت سفسطه رو به چالش کشیدی!
وقتی بازی 60 فریم باشه در صحنه های شلوغ اونم اگر هوا بارونی باشه فریم به 40 تا 35 میرسه که برای کسی که در حال بازی کردنه اصلا حس نمیشه و محسوس نیست . خوبه این 30 فریم رو خود بنده گفتم شمام هی داری تکرارش میکنی! خیلی کم اتفاق میوفته که فریم به 30 برسه فقط هم در حد 1 یا 2 ثانیه اتفاق میوفته یه همچین چیزی که باید خیلی دقیق باشید که موقع race متوجهش بشید. در واقع فریم روی 60 تا 35 متغیره و اکثر اوقات روی همون 50 تا 60 فریمه.
اصلا این چیزی که میگی نیس.به طور مثال آلن ویک افت فریم بیشتری در شب داشت.
واقعا عجیبه که فکر میکنید نورپردازی در شب سنگینره! در روز همه اجسام باید روشون سایه پردازی دقیق بشه رفلکس نور و منعکس شدنش باید روی تک تک آبجکت ها رندر و تاثیر پذیری خودش رو نشون بده.
یه چیز جالب که جدیدا یه سری افراد خاص یاد گرفتن quote کردن یکی از جمله های بعضی بازی سازاس تا به نوعی بتونن حرف خودشون رو منطقی نشون بدن خیلی جالب شدن همه کلا!

به طور مثال در این شماره بازتاب تصاویر روی ماشینها کاملا واقعی هستن و مثل فورتزا 3 یا جی تی 5 فیک نیستن.
اتفاقا به این مورد چون قبلا بعضی ها از روی ندیدن یا ندونستن و تکرار حرفای دیگران گیر میدادن تو بازی چند بار روی مسیر های مختلف دقت کردم. جمله بعدی رو بولد میکنم تا همه متوجهش بشن تا حرفهای اشتباه دیگران رو دیگه تکرار نکنن. تمام تصاویری که در GT5 از مسیرها روی ماشین منعکس و رندر میشه کاملا ریل تایم هست . این حرفتون هم مثل باقی حرفاتون کذب و اشتباهه .

خب تا همینجا کافیه . یکی از دوستان گفت شما منطقی بحث میکنی! با چند پست ثابت کردم که شما بی منطقی .

آخرین ویرایش:
  • Like
Reactions: Apóllōn
تا اونجایی که خودم نگاه کردم بازتاب GT5 فیک نبود ! حالا نمیدونم شاید درست بگی
محسن جان توضیح بدن بهتره.

---------- نوشته در 01:46 AM اضافه شد ---------- نوشته قبلی در 01:23 AM ارسال شده بود ----------

قتی بازی 60 فریم باشه در صحنه های شلوغ اونم اگر هوا بارونی باشه فریم به 40 تا 35 میرسه که برای کسی که در حال بازی کردنه اصلا حس نمیشه و محسوس نیست . خوبه این 30 فریم رو خود بنده گفتم شمام هی داری تکرارش میکنی! خیلی کم اتفاق میوفته که فریم به 30 برسه فقط هم در حد 1 یا 2 ثانیه اتفاق میوفته یه همچین چیزی که باید خیلی دقیق باشید که موقع race کنید. در واقع فریم روی 60 تا 35 متغیره و اکثرا اوقات روی همون 50 تا 60 فریمه.
داری حرف بی ربط و مسخره میزنی.ولی بدون با این حرفا بیشتر از همه خودت مسخره میشی.خب اگر ما حس نمیکنیم،این سازنده های الاغ چرا گیر دادن که رو 60 فریم حتما بسازن؟ما که فرق بین 40 یا 60 رو نمیفهمیم!!!حالا اگر شما اینجوری هستی دلیلی نداره به همه نسبت بدی.در ضمن خیلی هم زیاد اتفاق میوفته فریم به 30 برسه.کافیه پشت 2-3 تا ماشین حرکت کنی تا خیلی راحت اینو متوجه بشی.بعدشم افت فریم--افت فریم هست.اون سایت یا نقادی هم که میاد نقد میکنه نگاه میکنه ببینه بازی افت فریم داره یا نه.کلا همینجوری داری یه سری جک رو پشت هم ردیف میکنی.
واقعا عجیبه که فکر میکنید نورپردازی در شب سنگینره! در روز همه اجسام باید روشون سایه پردازی دقیق بشه رفلکس نور و منعکس شدنش باید روی تک تک آبجکت ها رندر و تاثیر پذیری خودش رو نشون بده
.
این جکی هست که شما میگی و فقط عقل سلیم!!!شما قبولش داره.2 نفر دیگه هم دارن بهت میگن ولی باز جک خودتو میگی.200 نفر دیگه هم بگن باز قبول نمیکنی.تو تمام بازیهایی که دچار افت فریم هستن این افت در شب بیشتر و بیشتر میشه.مثل آلن ویک یا کرایسس 2.
یه چیز جالب که جدیدا یه سری افراد خاص یاد گرفتن quote کردن یکی از جمله های بعضی بازی سازاس تا به نوعی بتونن حرف خودشون رو منطقی نشون بدن خیلی جالب شدن همه کلا!
چون حرف یه سازنده بزرگ خیلی خیلی بیشتر از حرف یه فن درجه یک مثل جنابعالی ارزش و اعتبار داره.اکثر دوستان صحبتای گرینوالت رو قبول کردن،حالا شما هرچی دوس داری بگو.کیه که ذره ایی برای این حرفا ارزش قائل باشه؟!!
اتفاقا به این مورد چون قبلا بعضی ها از روی ندیدن یا ندونستن و تکرار حرفای دیگران گیر میدادن تو بازی چند بار روی مسیر های مختلف دقت کردم. جمله بعدی رو بولد میکنم تا همه متوجهش بشن تا حرفهای اشتباه دیگران رو دیگه تکرار نکنن. تمام تصاویری که در GT5 از مسیرها روی ماشین منعکس و رندر میشه کاملا ریل تایم هست . این حرفتون هم مثل باقی حرفاتون کذب و اشتباهه .
محسن جان باید بیان و توضیح بدن.چون ایشون اطلاعاتشون در این زمینه از همه بالاتر هست.اگر ایشون حرف شما رو تائید کنن بنده به اشتباهم اعتراف میکنم.

خب تا همینجا کافیه . یکی از دوستان گفت شما منطقی بحث میکنی! با چند پست ثابت کردم که شما بی منطقی .
واقعا که چقدر ثابت شد!!!!خدا رو شکر خیلیا هستن که منو میشناسن و نسبت به من لطف دارن و قطعا حرف شما که تا حالا جکای زیادی مثل اینو گفتی:
بهترین شبیه ساز تا الان gt4 هست
پشیزی ارزش نداره.فقط از این جمله شما این برداشت میشه که شما از لطف دوستان به بنده یه فشاری بهت اومده بود که خواستی اینو تخلیه کنی.

در نهایت باید بگم این همه صحبت در این چند صفحه برای این بود که شماها بفهمید که جریان از چه قرار هست ولی خب وقتی کسی اصرار داره که نفهمه کاریش نمیشه کرد.به جک گویی ادامه دهید تا سوژه خنده در پروفایلها بشید.خوش باشید.

آخرین ویرایش:
من فکر میکنم همه قبول داشته باشیم گذاشتن سیستم بارون و برف بدون افت فریم غیر ممکن هست اونم تو این نسل، کاری که سازندگان GT5 کردن و سازندگان Forza 4 ترجیح میدن افت فریم نداشته باشند.

اما بحث شب کاملا جدا هست، شما منابع مخصوص خودتون رو تو روز دارید، انعکاس و سایه زنی های مخصوص به خودتون که این وقتی شب میشه از بازی حذف میشه در شب میتونه از جزئیات کاسته بشه چون دید شما نسبت به روز کمتر هست شما تو شب مسافت کمتری رو خواهید دید اشیاء اطرافتون می تونن از کیفیت پایین تری برخوردار باشند چون اکثرا در تاریکی باقی می مومند و...

GT5 تو شب، شب تنها نه بارون و برف مشکل داشت؟ افت فریم داشت؟ فکر نکنم یا شاید من نمیفهمیدم ؟ :-?.

من فکر میکنم همه قبول داشته باشیم گذاشتن سیستم بارون و برف بدون افت فریم غیر ممکن هست اونم تو این نسل، کاری که سازندگان GT5 کردن و سازندگان Forza 4 ترجیح میدن افت فریم نداشته باشند.

اما بحث شب کاملا جدا هست، شما منابع مخصوص خودتون رو تو روز دارید، انعکاس و سایه زنی های مخصوص به خودتون که این وقتی شب میشه از بازی حذف میشه در شب میتونه از جزئیات کاسته بشه چون دید شما نسبت به روز کمتر هست شما تو شب مسافت کمتری رو خواهید دید اشیاء اطرافتون می تونن از کیفیت پایین تری برخوردار باشند چون اکثرا در تاریکی باقی می مومند و...

GT5 تو شب، شب تنها نه بارون و برف مشکل داشت؟ افت فریم داشت؟ فکر نکنم یا شاید من نمیفهمیدم ؟ :-?.
یه چیزی میگی که مرغ پخته بگی خندش میگیره :d
جزئیات مگه بازی Open World هست که کم بشه و زیاد بشه ؟! اصولا تو بازی Racing یا کلا محدود یه دفعه کل مپ با جزئیاتش Load میشه و نمیشه بهش دست زد ! مپ مپه ! یدونه شبیه سازی میکنن مدام اجرا میشه ! حالا بحث اینه که تو روز با این جزئیات فقط یه منبع نوری هست (تو این سیستم T10) اما تو شب اون حذف بشه یه نور محیط میاد جاش + 16 نور ماشین که با توجه به صحبت ها گرینوالت هر کدومشون باید خصوصیات خودشون رو داشته باشن و Dynamic اجرا بشن ! به جز اینا اگه پیست و انعکاس و اینا رو هم اضافه کنی نتیجه گیری میشه که تو این نسل بدون افت فریم نمیتونن درش بیارن که بروبچه های T10 نخواستن :d این دیگه ربطی به جزئیات نداره چون تو همچین بازیی تغییر نمیکنه

میثم جان بحث شب و اینکه آیا افت فریم داره یا نه رو اصلا کسی مطرح نکرد.آقا رابین هود گفتن که نورپردازی در روز سنگیتر هست که اصلا و ابدا اینجور نیس.حالا کسانی مثل محسن که تخصص بیشتری دارن باید بیان اینو روشن کنن.اگر محسن بگه تو روز سنگینتر هست منم از رابین هود معذرت خواهی میکنم.اما با توجه به اینکه بازی مسابقات در غروب داره،بنده به شخصه بعید میدونم که بخاطر مشکل کمبود وقت شب رو از بازی حذف کرده باشن.یعنی با عقل جور در نمیاد که بیان مسابقات غروب بزارن ولی شب رو نه!!!
اگر دقت کرده باشی دن میگه که:

ارائه کردن حالت شبانه فقط این نیست که محیط شب را بسازیم
به طور مثال تو مثلا شب mw 1 رو با alan wake مقایسه کن.اصلا قابل مقایسه هستن؟آلن ویک به قدری زیبا کار شده که دقیقا فکر میکنی الان تو یه محیط شب هستی.اما مثلا تو بازیای دیگه تو حس میکنی که انگار brightness فقط کم شده.اینا هم منظورشون همینه.حالا من ازت یه سوال دارم.به نظرت اگر turn 10 میخواست شبی در حد آلن ویک طراحی کنه،با وجود 16 ماشین و این سیستم نورپردازی جدید،سخت افزار 360 قادر به پاسخگویی بود؟حتما این سوال رو جواب بده.مرسی

@ u.s.a
حرفای شما معمولاً به خاطر اینکه از ادبیات خیلی زیبایی استفاده میکنی اصلا ارزش جواب دادن نداره . راجع به سوژه خنده هم اصلاً صحبتشو نکن دیگران میتونن قضاوت کنند.
فقط اون حرفی که قبلا درباره کاملترین شبیه ساز زدم رو قبلا گفتم که با تجربه مالتی پلیر آنلاین نظرم عوض شده بعیده شما که پروفایل آریا رو میخونی و دائماً حرفای بنده رو تکرار میکنی یادت رفته باشه.

• Like
Reactions: Amino-Danger
@ u.s.a
حرفای شما معمولاً به خاطر اینکه از ادبیات خیلی زیبایی استفاده میکنی اصلا ارزش جواب دادن نداره . راجع به سوژه خنده هم اصلاً صحبتشو نکن دیگران میتونن قضاوت کنند.
فقط اون حرفی که قبلا درباره کاملترین شبیه ساز زدم رو قبلا گفتم که با تجربه مالتی پلیر آنلاین نظرم عوض شده بعیده شما که پروفایل آریا رو میخونی و دائماً حرفای بنده رو تکرار میکنی یادت رفته باشه.
وقتی حرفی نداره احتیاجی به اضافه گویی نیست.کسی که میگه جی تی 4 بهترین شبیه ساز هست،باقیه حرفاش هیچ ارزشی نداره،حالا میخواد آنلاین رو تجربه کرده باشه یا نه.در ضمن برو ببین من الان خیلی وقته پروفایل آریا نرفتم.
دائماً حرفای بنده رو تکرار میکنی یادت رفته باشه.
راستی اینو یا یه توضیح قشنگ میدی یا نتیجه میگیرم به جز جک گفتن دچار توهم پردازی هم هستی.

• Like
Reactions: leonk13
توی FM3 هم انعکاس ریل تایم هست , کافیه نمای دوربین بزارید از روی کاپوت و انعکاس ماشین و جاده ببینید ...
ولی این یک تکنیک که الان یادم نیست دقیقا چطور بود . انعکاس با فریم پایینتر پخش می شد , ولی توی FM4 کاملا ریل تایمه ...
بعضی ها هم مثل اینکه تا حالا دستشون به GT نخورده , فقط از روی اینکه فن سونی هستند چشم بسته حرف می زنند ... افت فریم GT یکی دو ثانیه نیست . یک بار قبلا هم گفتم , 60 فریم GT مثل GOW III هست , به زور بعضی صحنه ها در حد 60 می مونه . دائما در حال نزول و صعود هست ...
مگر اینکه همه ماشینها پریمیوم نباشه و تو پیست خاصی بازی در حال اجرا باشه ...

کاربرانی که این گفتگو را مشاهده می‌کنند

رمز عبور خود را فراموش کرده اید؟
اگر میخواهی عضوی از بازی سنتر باشی همین حالا ثبت نام کن
or