صحبت از بازی های یوبیسافت شد و سری Prince of Persia و ..... که قبلا صحبت هایی درباره ایران باستان شده بود که از دید من به شدت خوبه و امیدوار نوجوان ها و جوان های آینده ما بیش از پیش برن تحقیق درباره ایران باستان بکنن که واقعا به دردشون میخوره و به شدت هم جذابه ..
مدت ها پیش یه سری صحبت های گذرا درباره تاریخ ایران به صورت پراکنده کرده بودم و درباره تاریخ دوران ساسانی و تاثیرات این دوره که معماری ساسانی اوج شکوه و پختگی معماری ایران در زمان خودش بود و تکمیل کننده معماری دوره پارتی ( اشکانی ) بود و همین طور پی ریزی این معماری در دوره هخامنشی چیده بنیان شده بود در ایران ( که هخامنشیان هم الگو برداری از تمدن سامی و مصر بسیار گرفته بودن و بعد خودشون ایده هایی جدیدی در سبک معماری دادن و قبل تر هم که ماد ها بودن و ......
تمدن ها روی هم تاثیرات خودشون رو میذارن چه در بخش منفی و چه در بخش مثبت و این در تمامی تمدن های جهان در طول تاریخ به وفور دیده میشه ) و بعد ها معماری ساسانی هم به اسم معماری اسلامی !!!!! ( به عمد برای نابودی تمدن ایران قبل از اسلام و .... ) به خورد نسل های کنونی ما داده شد و .... ( بک سری توضیحات همراه با عکس نشون دادم که ببینید قشنگ متوجه میشید داستان چیه )
دوست داشتید برید اون پست مربوطه من رو بخونید به خصوص بخش معماری ساسانی که یه سری توضیحات به همراه عکس دادم . اگر کسی هم دوست داشت میتونم بهش یه سری توضیحات بیشتری بدم و دوره ساسانی در ایران واقعا باید دربارش کلی صحبت کرد . واقعا دریغ و صد افسوس که راه سرزمین ما و اصولا خاور میانه به بیراهه رفت و امروزه هم که وضعیت خاور میانه و کشور هاش رو میبنید و ...
از بحث خارج نشیم دوست داشتید برید بخونید و بازم میگم یه سری صحبت های شاخه به شاخه و پراکنده درباره ایران باستان کردم و خودتون میدونید صحبت کردن درباره تاریخ انتهایی نداره و .........
به توضیح مختصری درباره پرشیا گزنفون بدم ( کتابش رو خوندم ) و به این نکته توجه کنید . ایرانی که گزنفون داره ازش صحبت میکنه در اون زمام گستره پهناوری این سرزمین به شدت از ایران کنونی وسیع تر بوده و به هر حال هر استان ( ساتراپی ) مردمانش برای خودشون فرهنگ و پوشش و گویش و .... خودشون رو داشتن . چیزی که ایران ( ایده ایرانشهری ) رو تونسته بود متمایز از بسیاری از تمدن های اون روزگاران جدا کنه این بود که نحوه کشور داری و سیستم کشوری داری بسیار پیشرفته ای رو در زمان خودشون داشتن و فرهنگ ها و ادیان و بسیار جنبه های دیگه مردمان اون زمان میتونستن در کنار هم زندگی کنن ( که البته تا به امروز هم ادامه داره با هر فراز و نشیب هایی که داشتیم و ...... )
من تمامی صحبت هام فقط به صورت پراکنده هستش تا دوستان بتونن به یه سری چیزا آشنا بشن . به طور مثال مناره ها !!! بله مناره ها ! هر وقت اسمش میاد قشنگ همه فکر میکنن این هم مال معماری اسلامی هستش که اصلا این طوری نیست و داستان مناره ها به دوران پیش از اسلام ربط داره .
منار یا مناره که به چراغدان یا محل کانون نور میگن که در دوران پیش از اسلام استفاده های مختلفی ازش میشده . یکی از اصلی ترین استفاده ها مناره ها برجهای راهنمایی بوده که مسافران را در روز و شب حکم راهنما رو برای مردم داشته و راه رو درست رو برای مردم نشون میداده . مناره در جاده ها و شهر های بزرگ و نقاطی ساخته میشده و در تاج آن ها چراغی روشن میکردن که مردم با دیدن نور آتش این چرا ها بتونن راه خودشون رو پیدا کنن .
کهنترین مناره یا برج راهنمای موجود، میل نورآباد، نامور به میل «اژدها» و در پیوند با دودمان اشکانیان است که در باختر(:غرب) نورآباد مَمَسَنی فارس جای دارد. این میل دارای هفت متر بلندا بوده، پایه و همهی بدنهی آن با سنگهای سفیدتراش و منظم ساخته شده است. پلکان میل اژدها در درون برج جای دارد و بر فراز آن آتشدانی سنگی وجود داشته است.
از زمان ساسانیان نیز منارهای همانند با منارهی یاد شده در بالا، ولی با ویژگیهای گوناگون وجود دارد که اکنون در شهر باستانی فیروزآباد فارس به گونهی تودهی بزرگی از سنگ و گچ خودنمایی میکند. مناره به گونهی چهارضلعی بوده با پلکانی که بر بدنهی بیرونی آن ساخته شده است. بلندای این مناره 33 متر بوده که هماکنون 26 متر است و هر اندازه که بدنهی مناره بالاتر میرود از پهنای آن کاسته میشود. این بنا از این دید که تنها منارهی برجای مانده از دوران پیش از اسلام با همهی ویژگیهایش است و همچنین از دید تاریخ مهرازی، بیهمتا و دارای اهمیت فراوانی است.
در دوران بعد از اسلام هم استفاده هایی که گفتم میشده ولی رفته رفته استفاده از این مناره ها رفت بر روی مساجد و ..... ( بعد هم که زمان گذشت و اومدن گفتن فقط مربوط به دوران بعد از اسلام بوده و در مساجد مورد استفاده قرار میگرفته و ... !!!!!! ) دوران بعد از اسلام هم معماری ایرانی همین طور که به جلو رفت دچار ایده های جدید و بهبود ها و ... شد و رو به جلو رفت و البته در دوره های افول کرد و در دوره هایی هم بهتر شد ولی هر چه جلو تر که اومدیم و به دنیای مدرن رسیدیم معماری ما هم به بیراهه رفت و ....
الان هر کسی تا میره این عکس ( عکس پایینی مربوط به بازی رو منظورم هستش ) رو میبینه ، میگه این که بازم معماری اسلامی هستش و مناره توش هست و عربی هست و ... !!! ( تمدن میان رودان و تمدن پارسی البته به شدت هم از الگو گرفتن و مکمل هم بودن و .... )
نه عزیر . شما دقیقا دوره ایران پیش از اسلام ( بعد از اسلام هم تا قرن ها شهر نشینی های ایران معماریش همینی که میبینید بود البته ساتراپی های مختلف به هر حال معماری شهر ها و ساخت و ساز ها با هم فرق هایی داشتن . ) میرفتی و به دوران هخامنشیان و پارتی ( اشکانی ) و ساسانی نزدیک تر میشدی با چنین معماری روبرو میشدی . الان این عکس بیشترین شباهت ها رو به دوران معماری ساسانی داره البته و در دوره ساسانی بسیاری از شهر های باستانی ایران مثل شهر افسانه ای تیسفون ( پایتخت 700 ساله ایران باستان ) دقیقا چنین شکلی بوده . کاشی کاری ها و بسیاری از عناصر همین عکس ها در دوره ساسانی و آثاری که ازش به جا مونده به وفور دیده میشه . داستان به وجود آوردن طاق و استفاده بی نظیری که از این روش در معماری باستانی ایران قرار گرفت و در دوره ساسانی به اوج خودش رسیده بود و ....
تو عکس ها شاهد مناره ها هستین که آتیش روش روشنه و دلیلش رو هم توضیح دادم که این مناره ها داستانشون چی بوده . در دوره هخامنشی بیشتر در جاده ها بوده ولی بعد با بزرگ شدن شهر های باستانی ایران مناره ها در داخل شهر ها هم به شدت ازشون استفاده میشده . کاربرد های زیاد دیگه ای هم داشته . به طور مثال در زمان جنگ با ایجاد دود و علائم مختلف دود به هم اطلاع میدادن که مثلا دشمن داره چی کار میکنه و از طریق دود به طور کلی با هم ارتباط برقرار میکردن . معماری شهری این عکس بیشتر به مناطق شهر باستانی تیسفون نزدیک هستش . مثلا شهر های شمالی ایران خب تفاوت های زیادی داشتن در ایران باستان با شهر های جنوبی ایران . بنا به دلایل آب و هوا و فرهنگ و روش ساخت و ساز به خاطر آب و هوا و شرایط جوی و ...
دوست داشتید برید این توضیحات پراکنده من رو هم که مدت ها قبل توضیحاتی داده بودم بخونید و همراه با عکس هستش و مکمل همین صحبت های کنونی من هستش و اون جا توضیحات زیادی دادم و دیگه نخواستم همون صحبت ها رو این جا کپی پیست کنم .
صحبت هایی درباره تاریخ ایران
و سر آخر با دیدن این ویدئو هم واقعا باید نمیدونم به این یوبیسافت چی گفت و چه فحشی نثارش کرد که این بازی رو زد کنسل کرد و ....