خوب اینی که الان گفتی هم باز یه مبحث دیگه است آخه. اینکه انحصار به کیفیت بازی ها کمک میکنه یا به نفع گیمرهاست یه موضوعه، و اینکه ساخت محتوای اختصاصی مبنا رقابت بین دو نفریه که دارن یه محصول مشابه رو میفروشن یه چیز دیگه.
ساخت بازی اختصاصی به دلیل تمرکز و توجه مالی بیشتر قطعا باعث افزایش کیفیت بازی ها میشه و در نتیجه به نفع گیمرهاست. مثال میزنم. به نظرتون چرا بازی های ND انقدر اختلاف کیفی دارن؟ خوب یه بخشی به هنر و فرهنگ کاری برمیگرده و اینکه آدم هایی هستن که میتونن بازی های باکیفیت بسازن، اما عامل مهم تر اینه که بنام خدا پول دارن. یعنی با پول و بودجه هنگفت که بسیاری از استدیوهای دیگه از پس تامینش بر نمیان فقط میشه این همه آدم خفن رو برای مدت طولانی کنار هم نگه داشت و بهشون زمان نامحدود داد تا هرچی میخوان بسازن و هر وقتم خواستن کنسلش کنن! الان معمولا استدیوها بازی هاشون کنسل بشه مجبورن تخته کنن برن پی رد کارشون اما ND میتونه به راحتی بعد N سال بازی آنلاینش رو کنسل کنه بره سر یه پروژه دیگه و آبم از آب تکون نخوره. چرا؟ چون سونی بهشون 400 میلیون دلار بودجه میده و چنان بریز و بپاشی دارن که یبار کلیف بی بعد دیدن استدیوشون گفته بود من موندم اینا اصلا با این میزاین فروش چطور میتونن پول برق این مجموعه رو اصلا بدن!! سونی حالا چرا این بودجه های هنگفت رو میده؟ چون هدفش فروش بازی نیست، بلکه بیزنس بزرگ تری به اسم خود بازار کنسول هاست. پس وجود این بازی اختصاصی و تمرکز بالا تولید هم به کیفیت بهتر منجر شده هم به نفع من گیمره، چون یه بازی خفن رو تجربه میکنم.
انقدر مثال نقض برای این حرف هست که باعث میشه به راحتی ردش کرد!
همین الان پرفروش ترین کنسول ها PS5 و Switch هستن. نینتندو هم از حیث تعداد کنسول و همه چی در حال رکورد زدن و شماره یکه. و همه این فروشش به واسطه محتوا اختصاصی و کلا بازار اختصاصی هست که برای خودش ساخته. وگرنه که در همه موارد دیگه از همه عقبت تره. منظورم سخت افزار و امکانات جانبیه. PS5 هم باز برند و هویتش رو به واسطه همین بازی های اختصاصی فوق باکیفیت ساخته و سونی رو همه با عناونی باکیفیتی میشناسن که همیشه سر سال و تو مراسم GotY گل سر سبدن.
محتوای اختصاصی تو باقی بیزنس ها هم هست، مثلا سرویس های استریم فیلم و سریال مثل نت فلیکس و دیزنی و HBO و ... همشون با این محتوا اختصاصی سعی دارن ملت رو بیارن به پلتفرم هاشون.
اینکه مایکروسافت چون نتونست رقابت کنه زد زیر میز و خواست قواعد بازی رو عوض کنه و به یه بیزنس مدل جدید برسه که البته تو اونم موند و شکست خورد دلیل خوبی برای اینکه بگیم کلا چیز بدرد نخوریه نیست.
تو بازی های لایو سرویس که پلیر و کامیونتی مهمه انحصار هیچ معنایی نداره. باید برای هر پلتفرمی داد اما این در تعارض با بیزنس مدل فعلی کنسول ها نیست.
بعضی وقتها فکر میکنم که خیلی واضح نوشتم. ولی بعد از اینکه جوابهارو میبینم متوجه میشم مثل اینکه اونقدری که فکر میکردم واضح توضیح ندادم. به هر حال
شما باید ساخت بازی فرست پارتی رو از بازی انحصاری جدا کنید. بازی فرست پارتی لزومن انحصاری نیست یا حداقل نمیتونه باشه. پورت کردن یک بازی (اگر بازهم از ابتدا نخان همزمان برای ویندوز توسعه بدن) برای استودیوهای aaa ساز سونی، میانگین 12 ماه و هزینه میانگین 10 میلیون دلار در بر داره که از هر لحاظ بررسی کنی، کاملن به صرفه است و سود دهی خوبی برای سونی خاهد داشت.
پس زمان و هزینه برای کیفیت بالاتر اینجا خط میخوره.
اساسن کیفیت بازی ربطی به انحصاری بودن یا نبودنش نداره. کما اینکه به طور مرسوم حتی اگر بازی قرار باشه همزمان برای pc عرضه بشه، روند پورت کردنش به انتهای ساخت اضافه میشه.
مورد بعدی اینکه من نگفتم انحصاری هیچوقت کنسول سلر نبوده. با امار و ارقام هم توضیح دادم که سونی نه که نخاد، نمیتونه به این روند انحصاری ادامه بده. به خاطر اینکه هزینه و زمان ساخت بازیهای بلاک باستری سونی، نسبت به نسل های گذشته افزایش وحشتناکی داشته و انحصاری کردنشون به هیچ وجه توجیه اقتصادی نداره. مگر اینکه سونی رو یه مشت فن بوی اداره کنن نه بیزینس من ها!
نینتندو رو تو همون کامنت قبلیم کامل توضیح دادم. ولی مثل اینکه شما درست نخوندی. نینتندو در قیاس با سونی تا 80 درصد برای انحصاری هاش به منابع کمتری نیاز داره.
یعنی اگر یک بازی انحصاری برای سونی 100 میلیون تموم بشه. نینتندو میتونه با این پول حدودن 5 تا بازی بسازه و منتشر کنه.
حتی زمان ساخت بازیهای انحصاری نینتندو نسبت به سونی هم بسیار کمتره.
پس با این اوصاف سونی اگر هم بخاد، براش توجیه اقتصادی نداره که بازیهاش رو تک پلتفرم منتشر کنه.
این موضوع رو مدیران ارشد مایکروسافت هم فهمیدن و برای همین هم به اسپنسر فشار اوردن که مولتی پلتفرم بشه.
بقیه حرفات هم که یه سری حرفای فن بویی هستش.