arash1996
کاربر سایت
من کوچکترین اطلاعی از نظریات فروید و ... ندارم ولی بهراحتی Enemy رو فهمیدم. مسلما اشارات به آفرینش آدم و حوا رو متوجه نشدم ولی نیازی هم نبود، چون داستان اصلی بهقدر کافی واضح بود.اتفاقاً من نظرم برعکس تو هست یعنی به نظرم طریقه استفاده مادر از نمادها و استعاره ها بهتر از enemy هست و تا جای ممکن سعی شده که بیننده بدون نیاز به مراجعه منابع خارجی از توی خود فیلم بتونه پیامش رو بگیره (که اون پیام هم فرد به فرد فرق میکنه و مثلاً یکی با تعالیم مسیحیت و اسلام بزرگ شده برداشتی که میکنه با کسی که با تعالیم بودایی و هندوئیسم بزرگ شده فرق میکنه) ولی enemy با اینکه داستان ساده و سر راستی داره که توی یه خط میشه تعریفش کرد با استفاده بیهوده از استعاره های ناآشنا برای مخاطب عام داره زور میزنه که خودش رو خاص نشون بده به حدی که برای فهمیدنش باید سه چهار واحد روانشناسی و نظریات فروید و ... رو پاس کنی و تازه بعدش هم بری از یکی بپرسی تا کامل برات توضیحش بدهخب اینجوری دیگه فایده ی هدر دادن دو ساعت از وقت بیننده و تماشای فیلم چیه وقتی تاه بعدش مجبوری بری اینترنت بچرخی تا از داستان سر در بیاری؟ همین ایده فیلم enemy (نه کاملاً) ولی به شکل مشابه ای توی سایلنت هیل 2 هم میبینیم ولی اونجا این همه پیچیدگی بیمورد نداره و راحتر پذیرفته میشه.
با اینحال هرچند خودم طرفدار فیلم هایی هستم که پیامشون رو به صورت غیرمستقیم به بیننده میدن ولی بازم به نظرم سینما نباید فقط برای عده ای مخاطب خاص ساخته بشه و هنر اینه که با استفاده از دانش بیننده و در چهار چوب داستان فیلم پیامت رو به مخاطبین انتقال بدی وگرنه هر کسی بلده کتاب های فلسفه و روانشناسی رو فیلم کنه و هیچکس هم چیزی ازش متوجه نشه![]()
والا من هیچ علاقهای به وجود نماد توی فیلمها ندارم ولی اگه قراره استفاده بشه، ترجیحام اینه مثل Enemy استفاده بشه که من: ۱. تا آخر فیلم نماد کم کم برام جا بیفته ۲. وجود نماد جذابیت فیلم رو برام از بین نبره. !Mother هیچکدوم از موارد فوق رو نداره. از نیمهی فیلم نماد بهراحتی مشخص میشه و عملا بقیهی فیلم رو میشه ریخت دور. نیمهی دوم فیلم هم نهتنها جذابیتی نداره بلکه بهشدت هم روی مخ بینندهاست.
Enemy یه فیلم صرفا خوبه ولی حداقل رسالت اول یه فیلم که سرگرمکننده بودن هست رو انجام میده.
من میتونم قبول کنم که Enemy فیلم خوبی نیست ولی مزخرف بودن !Mother نیاز به بحث خاصی نداره که حتی یک اثر خاصپسند هم نیست که اگه بود هم میبایست بودجهی ۳۰ میلیون دلاریش رو روی سرش کوبید. این فیلمیه که اکثریت مخاطب عام هم بهراحتی داستانش رو میفهمند ولی از به در و دیوار کوبیدن جناب آرنوفسکی احتمالا خوششون نمیاد.
پ.ن: من بههیچوجه طرفدار Enemy نیستم و فقط خواستم یه مثال از فیلمی که از نظراتی شبیهبه فیلم آخر آرنوفسکیه و اون رو تازه دیدم، بزنم؛ که چند سطح هم از !Mother بالاتره. البته بالاتر بودن از !Mother کار سختی نیست