اینجا قراره درباره یکی از اصیلترین ژانرهای گیم، یعنی Shoot'em up صحبت بشه. این روزها همهی توجهها به سمت گیمهای «بزرگ» و «پیشرفته» جلب شده و خیلیها سبک Shoot'em up رو فراموش کردن (و نمیدونن خودشون رو از چه لذتی محروم کردن). یه سری توضیح و یادآوری لازمه، که یادمون بیاد این سبک چی هست.
اول از همه لازمه جواب یه سوال رو قبل از اینکه 100 نفر بپرسن، همینجا بنویسم:
اول از همه لازمه جواب یه سوال رو قبل از اینکه 100 نفر بپرسن، همینجا بنویسم:
نه! Gears of War یه Shoot'em Up نیست! Call of Duty هم Shoot'em Up نیست!
Shoot'em up یا به اختصار Shmup (تلفظ فارسی: اِشماپ به گیمهایی میگن که شما معمولاً یه هواپیما یا خلاصه یه موجودی که پرواز میکنه رو کنترل میکنید، و معمولاً صفحهی بازی، از بالای سر ِ اون موجود دیده میشه و تصویر به سمت بالا یا راست در حال حرکت هست و تعداد زیادی موجودات دیگه وارد تصویر میشن که به سمت شما شلیک میکنن...
اصلاً این همه توضیح چرا؟ بهترین کار نشون دادن عکس از سبک Shmup ــه:
اصلاً این همه توضیح چرا؟ بهترین کار نشون دادن عکس از سبک Shmup ــه:
تصویر سمت راست مربوط به بازی Raiden Fighters Jet و سمت چپی هم بازی Ikaruga هست که هر دو بازیهای Arcade بودن که بعداً روی کنسولها عرضه شدن. معمولاً Shmup ها اول روی دستگاههای آرکید عرضه میشن و بعداً برای کنسولها یا PC میان. الان چندین و چند ساله که Shmup هایی که بر روی آرکید میان، همه ژاپنی هستن. معمولاً هم اینجوری هستن که وقتی یک سکه داخل دستگاه انداخته میشه و بازی شروع میشه، بازی رو با 3 تا Life شروع میکنین و اگر یک تیر (فقط یک تیر ناقابل) به شما بخوره، یه دونه Life از دست میدید. اکثر این گیمها، خیلی سخت هستن (و باعث میشه ملت مجبور بشن مرتب ببازن و دوباره سکه داخل دستگاه بندازن. روش خوبیه برای پول درآوردن، نه؟) حالا میرسیم به اصل داستان:
چیزهایی که شاید درباره Shoot'em up های ژاپنی نمیدونستید:
- توی Shoot'em up های ژاپنی، معمولاً کمتر اتفاقات رَندوم میافته. منظورم اینه که معمولاً اینجوری طراحی میشن که اگه صد بار هم یه مرحله رو بازی کنید، دقیقاً همون اتفاقات دفعه قبل تکرار میشه. دشمنهای شما به صورت رَندوم به سمت شما شلیک نمیکنن، و معمولاً گلولههایی که به سمت شما شلیک میشن، یک الگوی خاص رو تشکیل میدن. مثلاً به این الگو توجه کنید:
- توی Shoot'em up های ژاپنی، معمولاً کمتر اتفاقات رَندوم میافته. منظورم اینه که معمولاً اینجوری طراحی میشن که اگه صد بار هم یه مرحله رو بازی کنید، دقیقاً همون اتفاقات دفعه قبل تکرار میشه. دشمنهای شما به صورت رَندوم به سمت شما شلیک نمیکنن، و معمولاً گلولههایی که به سمت شما شلیک میشن، یک الگوی خاص رو تشکیل میدن. مثلاً به این الگو توجه کنید:
پس برای اینکه بشه بدون مُردن مرحلهها رو رد کرد، باید این الگوها رو شناخت و از قبل برای اونا آماده بود.
- Shoot'em up ها در عین حال که خیلی سخت هستن، جوری طراحی میشن که بشه با یک Credit (یعنی با یک بار سکه انداختن داخل دستگاه آرکید) بشه بازی رو تموم کرد (یعنی بدون استفاده از Continue). به این کار اصطلاحاً 1CC گفته میشه.
1CC = 1-Credit Clear, 1-Credit Completion
این کار، کار سختی هست ولی ممکنه.
- علاوه بر قضیه بالا، یه چیز دیگه که ملت رو به پای آرکیدها میکشونه، زدن رکورد امتیاز توی این Shoot'em Up هاست. شاید الان برای خیلیها دیگه واژه «امتیاز» توی گیمها زیاد معنی نداشته باشه اما توی آرکید این قضیه خیلی خیلی مهمه. نکته دیگه اینکه اگر یک بار Continue استفاده کنین، امتیاز شما صفر میشه (و این دلیل دیگهای میشه برای اینکه سعی کنین بدون استفاده از Continue بازی رو تموم کنین).
- خیلی از Shoot'em up های ژاپنی، سیستمهای امتیازدهی مخصوص به خودشون رو دارن که بعضی وقتها خیلی پیچیده و در عین حال خیلی اعتیادآور هستن.
- خیلی از Shmup های ژاپنی یه سیستم درون خودشون دارن که به این صورت عمل میکنه که هر چی شما بهتر بازی میکنید و خودتون رو به مراحل بالاتر میرسونید، بازی سختتر میشه! به این سیستم اصطلاحاً Ranking گفته میشه. به عبارتی، هر چی شما توی بازی جلوتر برین و نبازین و امتیازتون بالاتر بره، Rank ِ شما هم بالاتر میره و باعث میشه بازی، خودش درجه سختی خودش رو بالاتر ببره. وجود Ranking میتونه بازی رو بسیار پیچیده کنه و بعضی وقتها کنترل Rank ممکنه استراتژیهای خاص خودش رو بـطــَـلـبه.
- معمولاً Shmup های ژاپنی جوری طراحی میشن که از اول تا آخر کلاً حدود 25 - 30 دقیقه طول میکشه. این زمان، خیلی با زمان لازم برای تموم کردنِ گیمهای «بزرگ» امروزی فرق داره. اما برای اینکه شما یک بار بتونید از اول تا آخر بازی بدون استفاده از Continue برید، باید ساعتها روی یه گیم وقت بذارید، و تازه بعدش دوباره بازی میکنید تا رکورد امتیازتون را افزایش بدید. بنابراین:
- یک Shoot'em فقط این نیست که به سادگی با یه هواپیما مرتب شلیک کنین و یه سری موجود مزاحم رو بکـُشین و بدون توجه به امتیاز و بدون هیچگونه دیسیپلین، شاد و شنگول بازی کنین و مثلاً اگه باختین، سریع یه Continue استفاده کنین و خوشحال باشین که قوی هستین :biggrin1:
- Shoot'em up واسه خودش یک سبک سنگین و بسیار سخته که سطح Pro هم داره. میتونین یه سر به YouTube بزنین و ویدیوهای... حیرتآوری... از این سبک ببینین.
به هر حال.
من خودم چند وقته که جذب این سبک شدم و این اواخر خیلی زیاد Shmup های ژاپنی میزنم. تا به حال موفق شدم 2 تا Shmup رو 1CC کنم (بدون استفاده از Continue تموم کنم)، و از این بابت بسیار خوشحالم :biggrin1:
یکی Raiden IV و اون یکی Mushihime-Sama Futari ver 1.5 هست که جفتشون از Shmup های معروف ژاپنی هستن. هر دوی اینها رو روی XBox 360 بازی کردم. کمکم هم دارم روی Raiden III (که برای PC هم عرضه شده) کار میکنم.
هدفم از زدن این تاپیک اینه که ببینم آیا کسی توی این سایت هست که به این سبک علاقه داشته باشه و درباره این سبک حرف بزنیم و احتمالاً با هم رقابت کنیم. و اگه کسی هست که پایه است وارد این سبک بشه، راهنماییش کنیم. فعلاً برای شروع این چند مطلب رو مدّ نظر داشته باشید:
- برای 1CC کردنِ یه گیم، لازمه هر مرحله رو بارها تمرین کنید. بنابراین خیلی اعصاب میخواد.
- توی Shmup ها، جای زیادی برای اشتباه نیست. باید خیلی با دقت و کمترین اشتباه ممکن بازی کنید. شاید کلی زحمت بکشید و خودتون رو به یه مرحله بالا برسونید، ولی به خاطر یه استباه مسخره ببازید و مجبور شید دوباره از اول بازی کنید! بنابراین خیلی اعصاب میخواد.
- توی Shmup ها، رقیب شما، خودِ شماست. باید به خودتون تسلط داشته باشید تا بتونید توش موفق باشید. شاید بارها به خاطر اشتباهها خودتون رو سرزنش کنید. بنابراین خیلی اعصاب میخواد.
- باید برای شناخت خصوصیات سیستم بازی، سیستم Ranking، الگوهای گلولهها و بهطور کلی Game Mechanics، وقت زیادی بذارید و استراتژیهای مناسب برای رد کردنِ هر مرحله رو برای خودتون مطالعه کنید. بنابراین خیلی اعصاب میخواد.
- همونطور که گفتم، Shmup های خوب معمولاً ژاپنی هستن، پس کاراکترها، جـَک و جونـِـوَرها، آهنگ بازی، گرافیک بازی (که معمولاً 2D هست) و خیلی چیزهای دیگه همه تیریپ طراحی ژاپنی هستن که بعضی وقتها عجیب و غریب به نظر میان (آدمهای بالدار، سوسکهای جهنمی ، تانکهای تخیلی...) و شاید زیاد به این طراحیها عادت نداشته باشید. بنابراین خیلی اعصاب میخواد.
- اون الگوهای گلولهها که توضیح دادم، بعد از یه مدت زیاد که بهشون خیره میشین، میرن رو اعصاب و مثلاً 2 ساعت که بازی کنین، وقتی از پای گیم بلند میشین، به محض اینکه چشمتون رو ببندین، اون الگوها جلوی چشمتون ظاهر میشن و اون حس اضطراب دوباره بهتون دست میده بنابراین خیلی اعصاب میخواد.
- Gears of War و Call of Duty و Conrtra و Metal Slug و... چون سبک این گیمها اصلاً Shoot'em up نیست
- EuroShmup ها. قضیه اینه که به جز Shmup های ژاپنی، تعداد زیادی Shmup دیگه هم موجود هست که معمولاً توسط کمپانیهای اروپایی و کمپانیهای آمریکایی کوچیک ساخته میشن و خصوصیات Shmup های ژاپنی رو ندارن و اصولاً برای «جدی بازی کردن» طراحی نشدن. فقط برای Fun یا به عبارتی تفریحات سالم شاد و مفرّح ساخته شدن
مطلب درباره Shmup خیلی زیاده منتها باید دید اصلاً کسی اینجا پایه هست یا نه. ببینیم چی میشه.
آخرین ویرایش: