مقدمه
انجام بازیها یا تماشای فیلمها در حالت سهبعدی مبحثی است که از سالهای گذشته ذهن را به خود مشغول کرده است. حرکتی انقلابی که باعث میشود فیلمها از حالت سنتی و دو بعدی خود خارج شده و در شکلی باور نکردنی و سهبعدی برای بیننده به نمایش در بیایند. در دهههای 50 و 80 حرکتهایی در این زمینه صورت گرفت اما فقط پیشرفت کمی حاصل شد. در آن زمان یکی از روشهای ایجاد تصویر سهبعدی استفاده از تکنیک f i l t e r سبز و قرمز بود؛ در حالیکه برای راهاندازی آن به هیچ فرد خبرهای نیاز نبود و با فیلمهای سیاه و سفید به خوبی عمل میکرد، اما مشکل بزرگی داشت و آن هم عدم توانایی نمایش دادن فیلمهای رنگی بود. مشکل دیگر آن بود که مدلهای جدیدی که به بازار عرضه میشد به افراد خبره برای راهاندازی نیاز داشت و عملاً کاربران خانگی از استفادهی آن بی بهره میماندند. اخیراً به این موضوع توجه بیشتری نشان داده شده و باعث شده کمپانیهای سازندهی وسایل الکترونیکی و حتی استودیوهای هالیوود روی این مساله سرمایهگذاری کنند. کمپانی Zalman مانیتور سهبعدی خود با نام Trimon 3D را سال پیش به بازار عرضه کرد. مانیتوری که سیگنالهای 2 بعدی را دریافت، آنها را به سیگنالهای سهبعدی تبدیل کرده و نمایش میداد. عینکهای متفاوتی نیز ساخته شدند که افکت سهبعدی ایجاد میکردند. متاسفانه هیچ کدام از آنها کاربرد مناسبی نداشتند و به دلایل مختلفی از جمله هزینهی ساخت بالا، کیفیت ساخت پایین و سازگاری محدود به فراموشی سپرده شدند. اما بالاخره شرکت انویدیا در این زمینه وارد عمل شد و وسیلهای را به بازار عرضه کرد که مطمئناً آغازگر حرکتهای بزرگ دیگری خواهد بود.
دید Stereoscopic چیست؟
برخلاف اسب، انسان دارای 2 چشم است که در دو طرف صورت وی و کنار هم قرار گرفتهاند. ترکیبی که واقعاً مفید است و باعث میشود هر چشم تصویر یکسان اما متفاوت از نظر زاویه را دریافت کند. تصویری که دریافت میشود یکسان است، اما هر چشم مشخصاتی از جسم روبرو را دریافت میکند که دیگری نمیتواند. در این حالت تصاویر دریافت شده برای پردازش به مغز فرستاده میشوند و در پشت مغز، که محل پردازش تصاویر در این محل قرار دارد، تصاویر یکی میشوند. مغز تصاویر دریافت شده را بر اساس شباهتها ترکیب میکند و سپس تصویر نهایی آنچه است که میبینیم. در حقیقت تصویر بدست آمده، یک تصویر سه بعدی استریو است. به این دید، دیدStereo یا Stereoscopic گفته میشود. لغت Stereo از لغت یونانی Stereos گرفته شده که به معنی تک یا استوار است. با دید stereo اجسام را سه بعدی که دارای طول، عرض و ارتفاع هستند میبینیم. از این لحاظ دید استریو حیرت انگیز و متفاوت است.
هر چشم تصویر یکسان، اما متفاوت از لحاظ زاویه را دریافت میکند.
هر چشم تصویر یکسان، اما متفاوت از لحاظ زاویه را دریافت میکند.
دید استریو برای انسان بسیار حیاتی است و به او کمک میکند مکان دقیق اشیا را با دقتی بسیار بیشتر تشخیص دهد؛ خصوصاً زمانیکه اجسام در حال دور شدن یا نزدیک شدن به فرد هستند. دید استریو در مشاغل مختلفی دخیل و حایز اهمیت است و افرادی که این دید را ندارند نمیتوانند در برخی از مشاغل موفق عمل کنند که در مشاغلی مثل رانندگی، معماری و جراحی بسیار اهمیت دارد.
قطعاً اگر انویدیا این راه را در سال 2009 ادامه دهد، شاهد پدیدار شدن بازیهای سهبعدی از مانیتورهای دو بعدی خواهیم بود. این شرکت در CES 2009 از برنامهی خود برای تولید یک کیت با نام GeForce 3D Vision خبر داد که به PC بازان اجازه میدهد بازیها را به صورت استریوسکوپیک سهبعدی و با کمک یک ست عینک بیسیم انجام دهند. اگرچه این فناوری تازهای برای PC بازان نیست. مطمئناً PCبازان حرفهای یک دههی پیش این نوع دید را با عینکهای Elsa 3D Revelator ،که باز هم ساخت شرکت انویدیا بود، تجربه کردهاند. اما طرز کار این کیت چگونه است؟ این کیت با استفاده از مانیتوری با نرخ فریم بالا و یک ست عینک پیشرفته که افکت depth of field تولید میکنند دید سهبعدی استریوسکوپیک را ایجاد میکند. در این روش تصاویر برای هر چشم بصورت جداگانه و با زاویهای متفاوت به نمایش در میایند. در نتیجه کاربر تصاویر را بصورت سهبعدی که از پس زمینه جدا شدهاند دریافت میکند.
بدون شک پروسهی تکمیل شدن این طرح با عرضهی مانیتورهای LCD به تعویق افتاد. ست عینکی که چند سال پیش به بازار عرضه شد به خوبی با مانیتورهای CRT، به دلیل دارا بودن این نوع مانیتورها از نرخ فریم بالا، کار میکرد. اما مانیتورهای LCD که در حال حاضر وجود دارند به خوبی جوابگوی دید استریو نیستند؛ چراکه نرخ فریم آنها پایین و در مقدار Hz60 قفل شده است. خوشبختانه تولیدکنندگان این نوع مانیتورها از جمله سامسونگ و Viewsonic در حال عرضهی مانیتورهایی با نرخ تصویر Hz120 هستند که میزان نرخrefresh آنها برای دید استریوسکوپیک مناسب است.
برای تست کیت GeForce 3D Vision از این مانیتور گرانقیمت استفاده شد.
برای تست کیت GeForce 3D Vision از این مانیتور گرانقیمت استفاده شد.
فرصتی بدست آمد تا برای یک هفته این کیت را مورد بررسی قرار دهیم و باید بگوییم که بله، این کیت واقعاً کار میکند!. بازی Left 4 Dead با موفقیت در حالت 3D انجام شد. واقعاً تفسیر اینکه این بازی چقدر در این حالت جذاب بود سخت است، اما افکت عمقی که به بازی اضافه شده بود، بازی را واقعیتر کرده بود. جملاتی که بعد از انجام این بازی بوسیلهی این کیت از کارمندان Gamespot شنیده میشد جالب بود و بیشتر آنها جملاتی مثل "وای! چقدر جالب است!" و "قیمتش چقدر است؟" بود. حتی یکی از طراحان گرافیکمان را در حال چنگ زدن به صفحهی مانیتور در حال بازی کردن دیدیم!. بیشتر بازیهای شوتری که امتحان کردیم به خوبی عمل کردند؛ به دلیل گرافیک خیرهکننده ای که با این وسیله بدست میاید، به جزییات توجه بیشتری نشان خواهید داد. دیدن یک جسد برای اولین بار در بازی Call of Duty: World at War به اندازهی کافی ترسناک است تا شما را از جریان بازی منحرف کند. با این دید، آگاهی در بازیهایی مثل Grid بالا میرود و باعث میشود تمام اشیایی که در صفحه وجود دارد را حس کنید و واقعاً احساس کنید که در حال رانندگی هستید. لازم به ذکر است که برای راه اندازی این کیت، تنها نرم افزار مربوطه را نصب و درایو کارت گرافیک را آپدیت کردیم. برای هیچ کدام از بازیها پچ اضافی نصب نکردیم. بازیها همانطور که خریداری شده یا از Steam دانلود شده بودند، به خوبی با این دید کار کردند.
مشکلات
HUD یکی از مشکلات محسوسی است که هنگام بازی کردن در حالت 3D نمایان میشود. به عنوان مثال بازی Team Fortress 2 از آن دست بازیهایی است که بازی کردن آن در حالت 3D ملالآور است. نوشتههای زیادی هنگام بازی کردن روی صفحه، سیستم امتیازدهی و انتخاب کلاسها جا به جا میشوند و در آخر مجبور شدیم بعد از چند بار امتحان کردن از خیر بازی کردن بگذریم!. البته اگر منصفانه قضاوت کنیم اینها مشکلات سختافزاری یا مرتبط با تکنولوِژی ساخت دستگاه نیستند. اتفاقاً عینکها کار خود را به خوبی انجام میدهند و مشکل نیز همین بی نقص بودن کار این وسیله است!. میتوان گفت مشکل اساسی خود بازی است که البته باز هم نمیتوان سازندگان را مورد سرزنش قرار داد چراکه این بازیها اصولاً برای بازی در حالت استریوسکوپیک طراحی نشدهاند. انویدیا این مشکلات را شناسایی کرده و برای حل مشکل یک لیزر استریوسکوپک مخصوص پیشنهاد کرده اما باز هم مشکل حل نشد.
البته تعدادی از بازیهایی که با این کیت انجام دادیم مشکلات گرافیکی اندکی نیز داشتند و بعضی از آبجکتها به درستی نشان داده نمیشدند. انویدیا برای هر بازی بهترین تنظیمات گرافیکی را برای دید استریوسکوپیک پیشنهاد میکند که میتوان برای هر بازی از آنها استفاده کرد، اما تعدادی از از این باگها ناراحت کننده بودند. برای مثال، بازی Fallout 3 با این دید به خوبی اجرا میشد اما ابرها در جای خود که پس زمینه هست قرار نداشتند و روی تصویر رندر میشدند. World of Warcraft نیز به خوبی اجرا شد؛ اکشن بارها و دیگر اجزای اینترفیس در بالای صفحه و بازی در پس زمینه رندر میشد. اما نشانگر بازی روی صفحه ظاهر میشد که کار هدفگیری را کمی سخت میکرد. البته با وجود این مشکلات، تصویر نهایی آنقدر خوب هست که از این مشکلات چشم پوشی کنیم و همانطور که گفته شد، اینها مشکلات وسیله نیستند.
داخل جعبه
پکیج GeForce 3D Vision شامل یک ست عینک بیسیم و یک مولد اینفرارد و نرمافزارهای راهانداز است. برای تست سیستم از یک مانیتور سامسونگ مدل SyncMaster 2233RZ با نرخ تصویر 120 هرتز استفاده کردیم. اگرچه تعداد مانیتورهایی که دارای نرخ تصویر 120 هرتز واقعی هستند کم است، اما میتوانید برای تست از دیگر مانیتورها یا تلویزیونها نیز استفاده کنید؛ از جمله HDTVها و مانیتورهای CRT دارای نرخ تصویر بالای 120 هرتز. اما کار مولد اینفرارد چیست؟ این مولد فریمهایی را که در صفحه نمایش داده میشوند با عینک هماهنگ میکند تا فریمها روی عینک به درستی نشان داده شوند. این مولد همچنین دارای یک تنظیم کننده است که به کاربر اجازه میدهد میزان عمق 3D را با حرکت دادن آن و جلو و نزدیک کردن تصاویر در زمان دلخواه تغییر دهد. نکتهی بعدی این که این عینک در شرایط خاصی بازدهی خوبی را میدهد. بنابراین اگر میخواهید لذت بیشتری ببرید، بهتر است تمام چراغها را خاموش کنید. حتی اگر کیبورد یا موستان نیز دارای چراغهایی هستند بهتر است آنها را نیز خاموش کنید. دلیل این کار این است که منابع روشنایی با پالس کردن نور با سرعت زیاد آن را به ما میرسانند و ما آنرا بصورت نور مطلق دریافت میکنیم که البته چشم انسان قادر به درک آن نیست. به نظر میرسد تصویر مانیتور شما ثابت و بی حرکت اما اینطور نیست و در هر ثانیه 60 بار چشمک میزند. استفاده کردن از این عینک در یک اتاق با نور زیاد باعث سردرد میشود و کاربر را از استفاده از آن منصرف میکند. بنابراین در نبود منابع نور مصنوعی کار بهتر انجام میشود. (شایان ذکر است که نور طبیعی برای این کار مشکلی ندارد.) اگر شرکت انویدیا از همان عینکهای قدیمی قرمز و آبی استفاده میکرد، مشکلی وجود نداشت اما اینطور نیست. جالب است بدانیم که خود عینک نیز هنگام کار تشعشع میکند، اما در فرکانسی متفاوت.
محتویات جعبهی GeForce 3D Vision Kit
کار مولد اینفرارد، تنظیم مقدار depth of field است.
علاوه بر داشتن یک مانیتور مخصوص، سیستم شما حداقل باید دارای ویندوز ویستا، CPU از نوع Intel Core 2 یاAMD Athlon X2 و یک کارت گرافیک که به تازگی توسط شرکت انویدیا عرضه شده باشد. GPUهایی که توسط این پکیج ساپورت میشوند عبارتاند از: GeForce GTX 295, GeForce GTX 285, GeForce GTX 280, GeForce GTX 260, GeForce 9800 GX2, GeForce 9800 GTX+, GeForce 9800 GTX, GeForce 9800 GT, GeForce 9600 GT, GeForce 8800 Ultra, GeForce 8800 GTX, GeForce 8800 GTS وGeForce 8800 GT.
GeForce 3D Vision از ماه ژانویه و با قیمت 199 دلار عرضه خواهد شد. فراموش نکنیم که در این وسیله از آخرین تکنولوِژیهای موجود استفاده شده بنابراین تا مدتها گران باقی خواهد ماند. با گذر زمان شاهد حضور پررنگتر این وسیله در بین بازیبازان خواهیم بود. شوتر بازان حرفهای ممکن است علاقهای به قربانی کردن فریمریت برای وارد شدن به دنیای 3D نداشته باشند، اما PC بازان افراطی برای انجام بازیهای خود به صورتی جدید، این وسیله را امتحان خواهند کرد. انویدیا 350 عنوان را که توسط این وسیله ساپورت میشوند تایید کرده است، اما سوال مهم این است که کمپانی چگونه و تا چه مدت این مسیر را با بازیسازان ادامه میدهد تا مطمئن شد بازیها به خوبی با این دید کار میکنند؟. ما از استفاده کردن از این وسیله لذت زیادی بردیم و آنوقت بیشتر خوشحالتر میشویم که ببینیم این وسیله با بازیهای جدیدی که در آینده عرضه خواهند شد چگونه عمل خواهد کرد. میتوانیم باگهای کوچکی را که در تعدادی از بازیها وجود داشت ببخشیم، اما با پرداخت 199 دلار برای پکیج و 399 دلار برای یک مانیتور 120 هرتز، انتظار داریم تمامی بازیها با این سیستم به خوبی و بدون نقص کار کنند.
آخرین ویرایش: