چند وقت پیش بود که یکی از دوستان تاپیکی رو راجع به فیلم هایی که با عینک های 3d قابل دیدن بودن مطرح کرد و من اونجا مفصلا راجع به این نوع عینک های طلق دار توضیح دادم.
اما در دسامبر سال پیش یعنی حدودا یک ماه و نیم پیش sony از ارائه سیستم جدیدی خبر داد با عنوان 3D blu-ray.
احتمالا همه دوستان با blu-ray آشنا هستند. ( اگر کسی آشنایی نداره بگه تا مفصلا توضیح بدم) اگر چه که بعد از گذشت نزدیک به ۳ سال از ارائه این فناوری جدید هنوز اون طور که باید و شاید در ایران جا نیفتاده ( البته جای تعجب هم نداره. وقتی شرکت سروش که یکی از بزرگترین شرکت های صوتی و تصویریه هنوز فیلمها و سریالهاش رو روی VCD منتشر میکنه نباید هم منتظر blu-ray باشیم(باز خدارو شکر که نسل VHS برچیده شد و الا هنوز...)) به هر حال.
اما این سیستم جدید چیه؟
این سیستم یعنی دیدن فیلم سه بعدی در منزل به همان شکلی که توی سینماهای سه بعدی وجود داره. البته این سیستم ها دیگه یا عینک طلق دار و فیلم های دو رنگ تولید نمیشند.
همه با شرکت nVidia آشنا هستیم. این شرکت یکی از همکاران موسسه تولید کننده blu-ray هست. nVidia اعلام کرده که تا انتهای تابستان ۲۰۱۰ فیلم های blu-ray سه بعدی به بازار خواهند آمد. این فیلم ها برای پخش نیازمند یکسری تجهیزات خاص هستند:
۱) blu-ray پلیری که پخش فیلم های 3d رو پشتیبانی کنه( در همین ابتدا به دارندگان ps3 امیدواری بدم که sony اعلام کرده که با دانلود firmwar ی که بعدا ارائه میکنه این دستگاه این قابلیت رو دارا خواهد بود چرا که گرافیک اون nVidia است که بر اساس geforce 7800 پایه ریزی شده) تا الان چند شرکت اعلام ساخت دستگاهی با این قابلیت رو کردند که خود sony در سایتش حتی این دستگاه رو برای پیش فروش هم گذاشته. (میتونین این دستگاه رو در
این آدرسببینید)
۲) نمایشگری که این نوع تصاویر رو پشتیبانی کنه. مهم نیست که این نمایشگر ها از چه نوعی باشند یعنی LED,LCD یا Plasma فرقی نمیکنه اما مهم اینه که باید پخش 3d رو ساپورت کنند(که قاعدتا این نمایشگر ها از نوع HDTV خواهند بود) و برای این کار نیازمند refresh rate ای به میزان ۱۲۰ هرتز هستند یعنی دوبرابر میزان نمایشگر های عادی که ۶۰ هرتز است.
۳) کابل مخصوص hdmi برای انتقال تصویر 3d. باز هم به لطف مطالعات دوستان انجمن احتمالا همه با این نوع کابل یعنی HDMI آشنا هستید ( باز هم اگر خواستین بگین تا مفصلا توضیح بدم)کابل hdmi مثل خیلی از چیزهای دیگه دارای یک ورژن هست. آخرین ورژن اون ۱.۳ بود که سال ۲۰۰۶ ارائه شد و در سال ۲۰۰۸ آخرین تغییرات روش انجام گرفت. مثلا با این کابل میشد به غیر از صدا و تصویر سیگنال های اینترنت رو هم به دستگاه منتقل کرد(یعنی نقش کابل Ethernet رو هم انجام میداد). به تازگی HDMI 1.4 ارائه شده که فلسفه اصلی اون انطباق با قابلیت های سه بعدی خواهد بود.( اطلاعات این کابل رو هم میتونین در
اینجاببینین)
۴) عینک مخصوص دیدن این فیلم ها در واقع عینکی هست که از کریستال مایع درست شده و هنگامی که ولتاژ به اون وارد میشه تاریک میشه اما همچنان شفافند. این عینک ها سه بعدی سازی رو از طریق تاریک و روشن کردن یک چشم پس از دیگری انجام میده و هنگامی که این کار با refresh rate نمایشگر هماهنگ بشه شما تصویر رو به صورت سه بعدی خواهید دید. این هماهنگی از طریق یک گیرنده و فرستنده infrared یا bluetooth انجام میگیره.از مشخصات بارز این عینک ها اینه که حالت سایه دار بودن رو که سیستم های قدیمی تر سه بعدی سازی مثل همان عینک های دورنگ ایجاد میکردند از بین میبره.قابلیت های دیگه هم داره که اگر کسی علاقمند بود باز برای توضیحات بیشتر به من بگه.
خلاصه به نظر میرسه که تحول عظیمی در زمینه دیدن فیلم در نمایشگر های خانگی در حال رخ دادنه. اگر چه هنوز هیچ تاریخ و یا قیمت دقیقی برای این محصولات عرضه نشده اما کسایی که مثل من و خیلی از اعضای این انجمن تشنه تکنولوژی اند باید کم کم اقدام به پس انداز کنند تا چند وقت دیگه یه سیستم سینمای خانگی جدید برای خودشون دست و پا کنند.
اما چند تا نکته در انتها:
۱) این مطالب رو حدودا از ۱۵ تا سایت خوندم و گردآوری کردم اگه کسی فکر میکنه جاییش رو اشتباه نقل کردم خوشحال میشم که بگه!
۲)اگر کسی سوالی داره با کمال میل پاسخ میدم
۳) اگر کسی اندکی از این مطلب خوشش اومد لطفا روی «تشکر» کلیک کنه تا بدونم مورد توجه واقع شده
اما در انتها:
یه نکته ای رو خوندم که فقط میخوام لینکش رو بزارم. یک شرکت تایوانی ادعا کرده که تا چند سال دیگه تلوزیون هایی رو ارائه میکنه که بدون داشتن هرگونه عینکی میتونن تصاویری سه بعدی به ما نشون بدن. این خبر رو خودتون از
اینجا بخونین!