خبر رسمی 2028،‌ پایانی بر تولید فیزیکی بازی های پلی استیشن

مالک این حرفت درسته که اکثریت کسانی که تو این تاپیک مخالف حذف دیسک هستند، یا هیچ وقت یا سال هاست که بازی دیسکی نمیخرند، یعنی خودشون، مهم ترین دلیلی هستند که سونی به این سمت اومده، قطره قطره وانگهی دریا، نمیشه من یا دیگری اپسیلون در مسیر یک ایده ال حرکت نکنیم، بعد که شکست خورد صاحب عزا بشیم و تازه به بقیه بد و بیراه بگیم، چون اول از همه مسئولیت شخصی خودمون در شکل گیری رویداد هارو نفی کردیم، این نهایت بی مسئولیتی و فرافکنی هست.

اما، خب بحث انتزائی هست دیگه، با این منطق، دیگه چه فرقی میکنه کسی جی تی ای یا بازی های قبلی رو دیسک خریده یا نه، اینجا ما صرفا بر اساس تئوری و مدل بحث میکنیم، نه انضمامی و بر اساس حقایق و واقعیت ها،

با توجه به این، به نظرم نه دوستانی که به تو گیر میدن سخن درستی میگویند، نه تو که به بقیه گیر میدی چرا خودتون فولان نکردین بهمان نکردین :دی

*یادته ازت رزیستنس خریدم؟ :دی دوباره خریدمش وقتی اکبند و نو پیدا کردم، الان هم رزیستنس های تورو تو ارشیو دارم هم اون جدید هارو :دی جی تی ای هم دوباره دیسکی هم میخرم وقتی بیاد :دی من میدونم تو خودت خیلی بیشتر از مدعیان این تاپیک و ناراضیانی که خیلیاشون یک دونه بازی فیزکی هم نخریدن و نمیخرن و الان صاحب عزا شدن، بازی فیزیکی خریدی و به این بازار رونق دادی، اما دقت کن، بحث انتزائی هست... بحث منطقی هست، نه رویکردی... حتی رویکردی هم، کسی که نخریده ولی سمت و سوی درستی داره، حرفشم پشتوانه بیشتری داره، چون فارغ از عملکرد شخصی که میتونه ان دلیل شخصی داشته باشه، در جایگاه عمومی و همگانی داره سمت درستی انتخاب میکنه....
یادش بخیر.رزیستنس رو با داداشم 2 نفری بازی میکردیم اونم رو مانیتور 17 اینچ که از وسط نصف میکرد و برا هر کدوممون 8 اینچ میموند =(( خداییش چه لذتی داشت.حتی تو نسل 9 هم همچین لذتی از بازی نبردم ولی الان همون مانیتور و بازی رو بیارن شاید نتونم 1 دقیقه تحملش کنم.منظورم اینه هر چیزی و هر تکنولوژی زمان خودش لذت داره حتی اون صحنه ی باز کردن سلفن بازی اکبند و بو کردنش.
چون پستت مثل همیشه منطق پشتشه و جنبه ی حجومی نداره من از این پست به بعد با دوستان صلح میکنم ولی باز پای حرفم هستم :)

راست میگی بصورت علمی بخوایم به قضیه نگاه کنیم دیتای این بازی ها که به صورت ۲۴/۷ باید قابل دسترسی باشن روی چیزی به اسم کلاود ذخیره میشه و کلاود هم یعنی ابر که از بخار آب تشکیل شده. یعنی H2O ولی در فاز گازی. قطعا بخار آب خیلی سبز تر از چهارتا دونه پلاستیک و دیسکه که برای تولیدش منابع طبیعی هدر میره. حالا کاری ندارم تولید دیتا سنتر، خنک کاری و نگهداری کردنش و برقی که مصرف میکنه چی هست چون بهترین کار علم جلوگیری از هدر رفت منابع طبیعی باید باشه.

بنظرم سونی آگاهانه داره این کار رو میکنه رسما یعنی مخاطبو میبینه بعد میندازه بهش.
حالا که هوش مصنوعی داره دهن همه ما رو سرویس میکنه جای نمک ریختن حداقل ازش استفاده کن

### ۱. ساختار لایه‌ای و مواد تشکیل‌دهنده دیسک بلوری (Blu-ray)

یک دیسک بلوری معمولاً از لایه‌های زیر (از پایین به بالا) تشکیل شده است:

1. **لایه پایه (Substrate) - پلی‌کربنات ($PC$):**
* **ماده:** بیش از ۹۵٪ وزن و ضخامت دیسک (حدود ۱.۱ میلی‌متر) از پلاستیکی به نام **پلی‌کربنات** است. این ماده فوق‌العاده شفاف، سخت و در برابر ضربه مقاوم است.
* **منبع طبیعی:** پلی‌کربنات یک ماده پلیمری سنتز شده از **نفت خام** و گاز طبیعی است. فرآیند تولید آن نیاز به ترکیبات پتروشیمی مثل بیسفنول‌آ (BPA) دارد.

2. **لایه بازتابنده (Reflective Layer) - فلزات گران‌بها:**
* **ماده:** برای اینکه پرتو لیزر آبی‌رنگ بتواند اطلاعات را بخواند، نیاز به یک سطح آینه‌ای بسیار دقیق دارد. در بلوری معمولاً از **نقره (Ag)**، **آلومینیوم (Al)** یا آلیاژهایی از **طلا (Au)** استفاده می‌شود.
* **منبع طبیعی:** این فلزات مستقیماً از **معادن نقره، آلومینیوم (سنگ بوکسیت) و طلا** استخراج می‌شوند. فرآیند استخراج و تصفیه این فلزات انرژی‌بر و با آلایندگی محیط‌زیستی همراه است.

3. **لایه ثبت اطلاعات (Recording Layer) - فقط در دیسک‌های قابل رایت (BD-R/RE):**
* **ماده:** در بلوری‌های قابل رایت مجدد، از آلیاژهای تغییر فاز دهنده (Phase-Change Alloys) مثل ترکیبی از **انتی‌موان (Antimony)، تلوریم (Tellurium)، نقره و ایندیم (Indium)** استفاده می‌شود. این مواد تحت تابش لیزر، ساختارشان بین حالت کریستالی (رسانا/شفاف) و غیرکریستالی (کدر) تغییر می‌کند.
* **منبع طبیعی:** این‌ها **فلزات و شبه‌فلزات کمیاب زمینی** هستند که از معادن خاصی در دنیا (عمدتاً چین و شیلی) استخراج می‌شوند. استخراج شبه‌فلزاتی مثل تلوریم و ایندیم بسیار پیچیده و محدود است.

4. **لایه محافظ فوق‌سخت (Scratch-Resistant Hard Coat):**
* **ماده:** از آنجا که لایه اطلاعات در بلوری بسیار به سطح دیسک نزدیک است (فقط ۰.۱ میلی‌متر فاصله دارد)، نیاز به یک پوشش بسیار سخت دارد. این لایه معمولاً از رزین‌های اکریلیک یا پلیمرهای ترکیبی با ذرات بسیار ریز **سیلیکا (دی‌اکسید سیلیکون)** ساخته می‌شود.
* **منبع طبیعی:** سیلیکا از **ماسه کوارتز** به دست می‌آید که منبع طبیعی فراوانی دارد، اما فرآوری آن به شکل نانوذرات نیاز به تکنولوژی پیشرفته دارد.

---

### ۲. منابع طبیعی اصلی مصرف‌شده در زنجیره تولید

برای ساخت این دیسک‌ها، صنایع به سه منبع طبیعی اصلی وابسته هستند:

* **سوخت‌های فسیلی (نفت خام):** به عنوان خوراک اصلی پتروشیمی‌ها برای تولید پلی‌کربنات و رزین‌های محافظ.
* **سنگ‌های معدنی فلزی:** بوکسیت (برای آلومینیوم) و سنگ‌های معدنی حاوی نقره و طلا برای بخش بازتابنده بازخوانی لیزر.
* **عناصر و فلزات کمیاب زمین (Rare Earth Elements/Metalloids):** مانند تلوریم، ایندیم و آنتی‌موان که برای پایداری حرارتی لایه ثبت دیسک‌های رایت‌شدنی حیاتی هستند.

### یک نکته زیست‌محیطی:
از آن‌جایی که این دیسک‌ها ترکیبی چسبیده از پلاستیک و فلزات سنگین هستند، **بازیافت آن‌ها بسیار سخت است**. جداسازی نقره و آلومینیوم از پلی‌کربنات فرآیندی غیراقتصادی است؛ به همین دلیل دیسک‌های نوری قدیمی معمولاً بازیافت نمی‌شوند و به عنوان زباله پایدار در طبیعت باقی می‌مانند یا سوزانده می‌شوند که گازهای سمی تولید می‌کند. این هم یکی دیگر از بخش‌های تاریک پیشرفت تکنولوژی مصرف‌محور است!

میخوای یقه نتفلیکس و بقیه شبکه های استریم هم بگیر چرا دیگه فیلم ها رو آنلاین پخش می‌کنند و بلوری نمیزنند. اصلا اعتراض کن چرا سکه و اسکناس جمع شد چون اون حس اسکناس لای کتاب رو دوست داری. گور پدر زمین و منابع طبیعی که داره.

این کار سونی واقعا فاجعه ست علاوه بر از بین رفتن مالکیت دائمی بازیها، دسترسی به بازیهای قدیمی که از استور حذف شدن رو هم از بین میبره چون تنها همین نسخه فیزیکی این بازی ها دسترسی بهشون رو امکان پذیر کرده

از جذابیت بازی با دیسک و ارشیو و اینا هم که بگذریم خرید دیجیتالی بازی ها هنوز انعطاف بازیهای فیزیکی رو نداره و نمیشه اون ها رو فروخت، تعویض کرد و یا قرض داد یا بدون نیاز به اینترنت بازی کرد (مسلما تو امریکا و اروپا نمیان مثل ما بازیها رو ظرفیتی بخرن و بعد بفروشن)

من تا حدی که برام امکانش باشه بازی ها رو به شکل دیسک میخرم مخصوصا یه تعدادی از بازیهای قدیمی Xbox و PS4 که از استور حذف شده بودن رو تنها از طریق دیسک تونستم تجربه کنم اما حذف نسخه فیزیکی از طرف سونی عجیب ترین قسمت ماجراست چون سونی از همون اول بزرگترین حامی و تولید کننده دیسک های ذخیره سازی بود و نسل به نسل هم اونا رو ارتقا میداد اما حالا به جایی رسیده که نمیخواد دیگه بازیها رو روی دیسک عرضه کنه

آخرین ویرایش:
یادش بخیر.رزیستنس رو با داداشم 2 نفری بازی میکردیم اونم رو مانیتور 17 اینچ که از وسط نصف میکرد و برا هر کدوممون 8 اینچ میموند =(( خداییش چه لذتی داشت.حتی تو نسل 9 هم همچین لذتی از بازی نبردم ولی الان همون مانیتور و بازی رو بیارن شاید نتونم 1 دقیقه تحملش کنم.منظورم اینه هر چیزی و هر تکنولوژی زمان خودش لذت داره حتی اون صحنه ی باز کردن سلفن بازی اکبند و بو کردنش.
چون پستت مثل همیشه منطق پشتشه و جنبه ی حجومی نداره من از این پست به بعد با دوستان صلح میکنم ولی باز پای حرفم هستم :)
ببین من چند تا از پستاتو خوندم به نظرم از زاویه ای که نگاه میکنی حرفت منطقیه و مشکلی نداره. ولی زاویه ای که بقیه دارن به قضیه نگاه میکنن فرق میکنه. حرف بقیه بیشتر سر پیامد های کوتاه مدت و بلند مدت این قضیس تا اینکه صرفا این باشه که ما الان دیجیتالی میخریم پس چه فرقی میکنه باشه یا نباشه. اساسا ماها مجبوریم سمت مدلی بریم که بتونیم بازی کردن رو ادامه بدیم و یه سانت کمتر سر تهیه بازی پاره شیم حالا نسل قبلی با خرید و فروش دیسک این فشار رو کم میکردیم این نسل با اجاره و ظرفیتی و سابسکریبشن مثل گیم پس و پلاس. یعنی کلا ما انتخاب هامون بر اساس علایقمون نیست بر اساس جبره.
یه مسئله ای که هست بحث سر حق انتخابه. آدم وقتی حق انتخاب رو ازش میگیرن عصبانی میشه حتی اگه انتخابش اصلا مشخص باشه. وقتی میگن تو فقط میتونی از این مدل استفاده کنی یه حس بردگی به آدم میده. یعنی حتی اگه کسی کنسول دیجیتال میخرید باز میدونست این آپشن رو داره که بعدا بره دیسک درایو بخره و بازی دیسکی روش بازی کنه.

مسئله بعدیم سر کمرنگ شدن و از بین رفتن بحث مالکیت روی چیزی هست که میخریم. همون گیم پس هم که اومد یه بحثی که خیلی روش میشد همین بود که ناشر تصمیم میگیره رو سرویسش ما چی و تا کی میتونیم بازی کنیم که زیاد چیز جالبی نبود واسه خیلیا حالا تو فکر کن یه چیزی رو با قیمت کامل خریدی ولی هیچ حق قانونی ای روش نداری. سازنده خیلی راحت میتونه حتی محتوای چیزی که خریدی رو بعد فروشش به تو تغییر بده.

یه مورد جدی دیگه ام هم من دیدم یه نفر بهش اشاره کرد بحث ظرفیت هاس. یعنی من مطمئنم بعد این داستان اگه فمیلی شیرینیگ کامل از بین نره حداقل دیگه آپشن استفاده همزمان ازش گرفته میشه. این قابلیت وجود داشت که یه سوبسیدی باشه در قبال اینکه بازی فیزیکی نخریدی و نمیتونی به کسی قرضش بدی پس میتونی با هر کی خواستی به اون طریق اشتراک گذاری کنی و حتی این قابلیت بهتر از دیسکه چون میتونید جفتتون همزمان استفاده کنید. اما وقتی کلا دیسک رو از بین بردن دیگه چه نیازیه بیان باج بدن؟ تهش میگن دیسکو به یه نفر میتونستی قرض بدی پس اشتراک گذاری هم فقط همزمان میتونید یه نفر از اون بازی رو اکانت استفاده کنید.

سونی دیگه اون کمپانی ای که میشناختیم نیست...تا ۲۰۲۰ اینا خوب بود.چندین ساله فقط تصمیمات غلط و اشتباه میگیره

از کمپانی ای که از این View attachment 412035رسیده به این View attachment 412039

چه انتظاری دارید؟
جدی این چه سمی ۱۰ سال بشینی بازی بسازی شخصیت اصلیش این باشه یعنی پتانسیل اثری که راحت میتونه وارد بزرگ ترین بازیا تاریخ بشه تو نطفه خفه کنی

اونی که تو اروپا یا آمریکاست با اون دسترسی به تکنولوژی و اینترنت صداش در اومده که چرا اینکارو میکنید . بعد دوستان داخل ایران فاز تکنولوژی روز برداشتن که نه دیسک دیگه منسوخه یا برای محیط زیست بده . عزیز من تا یکی دوماه پیش حتی گوگلم نمیتونستیم باز کنیم اینترنت بسته بود .

حالا حد اقل نگه میداشت این خبر رو بعد یه مراسم sop که داخلش uncharted 5 یا bloodborne 2 یا ... معرفی می کردن می گفتن
اثرش کمتر میشد نه الان
حالا فردا پس فردا سونی میاد رسما اعلام می کنه که کنسول ها هم‌ 100 150 دلار گرون شدند

حالا حد اقل نگه میداشت این خبر رو بعد یه مراسم sop که داخلش uncharted 5 یا bloodborne 2 یا ... معرفی می کردن می گفتن
اثرش کمتر میشد نه الان
حالا فردا پس فردا سونی میاد رسما اعلام می کنه که کنسول ها هم‌ 100 150 دلار گرون شدند
داداش بلادبورن ۲ چی؟
آنچارتد ۵ چی؟ خوش خیالی ها.
اینا بلادبورن ۱ رو نتونستن درست کنن. ۲ پیش کش. تنها امید بلوپوینت بود که بستنش.

آنچارتد هم احتمالا بعد از اینترگلکتیک هست. فقط امیدوارم اینترگلکتیک اینقد بد نباشه که به استودیو ضربه وارد کنه.
البته احتمالا شخصبت اصلی آنچارتد هم به زن سیاهپوست گودرتمند هست بجای نیتن دریک.

• Like
Reactions: milad.ps4
اونی که تو اروپا یا آمریکاست با اون دسترسی به تکنولوژی و اینترنت صداش در اومده که چرا اینکارو میکنید . بعد دوستان داخل ایران فاز تکنولوژی روز برداشتن که نه دیسک دیگه منسوخه یا برای محیط زیست بده . عزیز من تا یکی دوماه پیش حتی گوگلم نمیتونستیم باز کنیم اینترنت بسته بود .

خب دقیقا به همین دلایل دارین الکی حرص میخورین. ما با این همه بدبختی که حتی فردامون هم مشخص نیست چرا باید سر حماقت اینا حرص بخوریم؟ :D سونی که خشتکش پرچمه. از همین الان مقدار زیادی شکایت ریخته سرشون و هر روز هم بیشتر خواهد شد. به نظرم از زیر این یکی نمیشه راحت خلاص شد. دست رو بد چیزی گذاشتن حتی اگر بگیم بالای ۸۰٪ فروش بازیا دیجیتالی هم هست ولی خب یه جورایی این داستان دیسک و بازی فیزیکی نقطه‌ی حساس جامعه‌ی گیمینگه.

دقیقن برای منم خیلی جالب بود ٬ توییت و ردیت و ترکوندن رسمن اگه برید قیمت کامنتا نظرات و بخونید٬ من ندیدم کسی موافق حذف دیسک باشه
فقطم ماجرا به اینترنت و بستر درست درمون ختم نمیشه٬ موضوع اصلی اینجاس که شما با خرید دیسک رسمن مالک اون هستید٬ تو دیجیتال همچین چیزی نیست
یه مشکل دیگه هم نمیدونم کسی بهش اشاره کرد یا نه٬ چرا قیمت دیجیتال باید با دیسکی که قاب و کاغذ و اینا داره یکی باشه؟ کنار اینا یه هزینه شیپمنت هم میخوره دیگه:-?? خلاصه که تصمیم به شدت اشتباهیه

یه چیز دیگه. بعد از حذف بازی های دیسکی با تخفیف های آنچنانی که الان توی استور می‌بینید باید خدافظی کنید. یعنی اینجور نیست بعد دوسال بتونید یه بازی AAA رو با ۱۵-۲۰ دلار بخرید چون فقط در انحصار مارکت دیجیتالی هستن بازیا و دیگه ما خرید و فروش دیسک بازی توسط مشتری ها رو نداریم. یه چیزی میشه شبیه سیاست الان نینتندو که بازی های انحصاریش رو بکشی تخفیف آنچنانی نمیزنه :D

کاربرانی که این گفتگو را مشاهده می‌کنند

رمز عبور خود را فراموش کرده اید؟
اگر میخواهی عضوی از بازی سنتر باشی همین حالا ثبت نام کن
or