5 روز تا آغاز به کار شبکه ملی اطلاعات؛ اینترنت ملی چیست؟

myFreedom

کاربر سایت
Nov 20, 2009
121
نام
Achilles
91a330570e36d0476b9d7cdd30c52e97_XL.jpg

دوم تا هشتم شهریور ماه هر سال مصادف با هفته دولت است و معمولا در این بازه زمانی، پروژه های بسیار زیادی در بخش های مختلف در سراسر کشور افتتاح شده و آغاز به کار می کنند. یکی از این طرح ها که در سال های اخیر بحث های بسیار زیادی را پیرامون خود به همراه داشته، شبکه ملی اطلاعات یا آن طور که به صورت عمومی شناخته می شود، اینترنت ملی است. به گفته مقامات مسئول، طرح اینترنت ملی در هفته دولت امسال به صورت رسمی آغاز به کار خواهد کرد.

اما شبکه ملی اطلاعات یا همان اینترنت ملی چیست؟ یکی از بزرگترین دغدغه های کاربران اینترنت در ایران به قطع ارتباط آنها با فضای مجازی بین المللی پس از راه اندازی و اجرای اینترنت ملی مربوط می شود. در واقع این برداشت تا اندازه ای صحیح است زیرا اولین بار که این طرح توسط محمد سلیمانی، وزیر ارتباطات دولت نهم، مطرح شد دقیقا هدف مشابهی را دنبال می کرد. سیاست های اجرایی برای آغاز به کار اینترنت ملی بر مبنای قطع ارتباط کاربران داخلی با شبکه بین المللی وب استوار شده بود و تاکید مقامات مسئول در دوره ذکر شده نیز بر بی نیاز شدن کاربران از اینترنت خارجی قرار داشت. با این حال این طرح به دلایل متعدد نتوانست اجرایی شود و در دوره بعدی با تغییر وزیر ارتباطات، ساز و کار آن نیز دچار تغییراتی شد. رضا تقی پور و محمد نامی، وزرای ارتباطات در دولت دهم نیز با هدف ارائه تعریفی صحیح تر از اینترنت ملی به دنبال سامان دهی فضای منفی ایجاد شده به دلیل سیاست های پیشین بودند که البته باز هم توفیقی در این زمینه به دست نیاوردند.

اما در برنامه پنجم توسعه، علاوه بر ایجاد تعاریف و مفاد مشخص برای اینترنت ملی، ردیف بودجه ای برای اجرایی شدن آن نیز در نظر گرفته شد و مجلس تلاش کرد فضای منفی نادرست ایجاد شده در بین کاربران را نیز با باز تعریف اهداف اینترنت ملی تلطیف کند. بر اساس قانون جدید، شبکه ملی اطلاعات مبتنی بر پروتکل اینترنت (IP) خواهد بود و سوئیچ ها، مسیریاب ها و مراکز داده ای نیز در کنار آن به کار گرفته خواهند شد تا درخواست های دسترسی داخلی به اطلاعاتی که در داخل کشور نگهداری می شوند از طریق شبکه خارجی اینترنت قابل دسترس نباشند. همچنین در تبصره ای از قانون شبکه ملی اطلاعات امکان ایجاد شبکه های اینترانت و امن نیز برای مشترکین داخلی فراهم شده و دولت ملزم به ایجاد دسترسی 60 درصد خانوارها به شبکه پرسرعت و 100 درصد کسب و کارها به این شبکه می باشد.

اما همه این اطلاعات فنی قرار است چه تفاوت هایی در وضعیت کاربران اینترنت کشور ایجاد کند؟ در واقع باید گفت بر اساس قانون مصوب، هیچ تغییر محسوسی در شرایط استفاده از شبکه جهانی وب برای کاربران اینترنت به وجود نخواهد آمد و شاید تنها نکته قابل ذکر در این زمینه، تفاوت تعرفه استفاده از اینترنت داخلی و خارجی باشد که اخیرا ابلاغ شده و البته تا اجرایی شدن آن مدتی زمان باقی است.
nationalinternet.png

هدف اصلی اینترنت ملی، ایجاد شبکه ای پر سرعت و امن برای کاربران و کسب و کارهایی است که نیازی به استفاده از سرویس های بین المللی ندارند و استفاده آنها از فضای وب بیشتر به اینترانت شباهت دارد. برای نمونه سازمان های دولتی، نهادهای اداری و قضایی، بانک ها، مدارس و دانشگاه ها می توانند از طریق یک شبکه به صورت اینترانت با هم در ارتباط باشند و علاوه بر انتقال سریع داده ها، به دلیل دسترسی نداشتن کاربران خارجی به این شبکه، از امنیت تبادل اطلاعات در آن نیز اطمینان یابند. به علاوه کاربران خانگی نیز می توانند در صورت برقراری ارتباط اینترنت ملی بین سازمان هایی مانند صدا و سیما و شبکه اینترنت کشور، از پخش محتوای آنلاین و با کیفیت بالا مشابه آنچه در شبکه هایی مانند نت فلیکس وجود دارد استفاده کنند.

همچنین در مصوبه شورای عالی فضای مجازی درباره اینترنت ملی نیز به این نکته اشاره شده است که شبکه ملی اطلاعات متشکل از زیرساخت های ارتباطی کاملا مستقل داخلی و حافظت شده نسبت به سایر شبکه ها (اینترنت بین المللی) بوده و امکان تعامل مدیریت شده با اینترنت بین المللی برای آن تعریف شده است.

به گفته وزیر ارتباطات، فاز اول اینترنت ملی از هفته آینده به بهره برداری خواهد رسید که مربوط به اصلاح وضع شبکه موجود است و فاز دوم، اضافه کردن زنجیره های امنیت سایبری و راه اندازی یک سامانه جدید خواهد بود که در ماه های آینده اجرایی می شود.

منبع : سخت افزار: مشاوره و بررسی گجت های دیجیتال
 

کاربرانی که این قسمت را مشاهده می‌کنند

Top
رمز عبور خود را فراموش کرده اید؟
or ثبت‌نام سریع از طریق سرویس‌های زیر